fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Pozivno pismo: Kako možemo prevazići traumu izazvanu događajima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata

Moje ime je Dani Novak. Član sam Istraživačkog instituta Jasenovac već duži niz godina. Moj deda je umro u Jasenovcu a brojni članovi moje porodice preminuli su u Jadovnu i na ostrvu Pag 1941. godine.

Dani Novak
Dani Novak FOTO: Jadovno 1941.

ENGLISH

Rođen sam u Izraelu 1949. od roditelja jevrejske nacionalnosti. Tokom 2005. godine počeo sam da istražujem šta se dogodilo mojoj porodici.

Obraćam Vam se iz dva razloga:

  1. Kako bih Vas obavestio o održavanju internet konferencije putem platforme Zoom koja će se održati u nedjelju 19. jula 2020. (18 časova u Beogradu) i 26. jula, sa početkom od 18 časova.
  2. Kako bih Vas upitao imate li nekog člana porodice koji je stradao u Drugom svetskom ratu na prostoru Balkana kome želite da odate počast na pomenutoj konferenciji

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi sa mojim obraćanjem ili želite da sa mnom podelite neku ideju ne ustručavajte se da mi pišete na danovak@gmail.com.

Više informacija o konferenciji:

Prvi deo konferencije održaće se u nedjelju 19. jula 2020. (18 časova u Beogradu) i 26. jula, sa početkom od 18 časova. Detalji će biti objavljeni kasnije.

Konferencija će sadržati tri celine:

  1. Informaciju – šta se dogodilo u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) tokom Drugog svetskog rata
  2. Komemoraciju – sećanje na naše voljene koji su patili ili su ubijeni tokom tog vremena
  3. Pomirenje – kako možemo prevazići traumu koju su proizveli događaji u NDH tokom Drugog svetskog rata

Na konferenciji će, pored ostalih, govoriti i Beri Lituči, Dani Novak, Dušan Bastašić, Gideon Grajf, Mirijam Avijezer, Rori Jomans. Predmet razgovora biće ustaški pokret, kompleksi u Jadovnu i Jasenovcu, Pravednici među narodima. 

U periodu između dva konferencijska dana učesnici će, u skladu sa sopstvenim slobodnim vremenom, imati prilike da pogledaju dokumentarne filmove i čitaju pripremljene sadržaje putem interneta.

Ukoliko želite da učestvujete na konferenciji, aktivno ili pasivno, imate dve mogućnosti:

  1. Možete se prijaviti dodavanjem svog imena na ovu listu, i/ili
  2. Možete se prijaviti popunjavanjem ovog formulara (posebno ako želite da aktivno učestvujete u konferenciji)

Dodatno, ukoliko želite da odate počast članovima Vaše porodice stradalim ili ubijenim od ustaša ili drugih nacističkih režima u Drugom svetskom ratu i učinite ih delom kolektivnog sećanja na žrtve, napišite njihova imena. Ukoliko posedujete njihove fotografije priložite ih i napišite bar po jedan pasus kojim objašnjavate šta se sa njima dogodilo i dodajte sve druge informacije koje smatrate relevantnim.

Sve informacije koje date ovim putem postaće deo komemorativnog dela konferencije, u kojem će pored pominjanja stradalih biti održana i molitva. Na ovom LINKU možete pronaći dokument koji je moguće dopuniti, a koji sam lično započeo pišući podatke o članovima moje porodice i njihovim sudbinama.

Ukoliko Vam je potrebna pomoć da ovo uradite ili imate bilo koje pitanje za mene slobodno mi pišite na danovak@gmail.com. Pokušaću da Vam odgovorim u najkraćem roku i pomognem najbolje što znam. Kako mi dnevno pristiže mnogo mejlova zamolio bih Vas samo da u naslov mejla stavite reč „konferencija“/conference.

Još korisnih informacija:

  • Moja majka Zdenka Novak, koja je rođena u Zagrebu, napisala je knjigu o svom životu i tome kako je preživela Drugi svetski rat na prostoru bivše Jugoslavije. Majka je preminula 2003. godine i na njenu molbu sam počeo da istražujem šta se sve dešavalo sa našom porodicom. 

Na ovom LINKU možete pročitati knjigu moje majke na engleskom jeziku. Knjigu je takođe moguće pronaći u papirnoj formi na engleskom i hrvatskom jeziku. Video intervju moje majke dostupan je na ovom LINKU (intervju je na hrvatskom jeziku sa engleskim titlom).

  • Dušan Bastašić i organizacija jadovno.com pružili su mi veliku pomoć u istraživanju. Dušan mi je pomogao da saznam šta se dogodilo sa mojom porodicom (na primer, vidi LINK). 

S ljubavlju i poštovanjem,

Dani Novak

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: