fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

POZIVNICA: U Beogradu premijera dokumentarnog filma „Zasijaše grobovi Solunaca“

U dosadašnjem radu Udruženje za negovanje i čuvanje srpske baštine „Kajmakčalan“ i Udruženje „Od stećaka do krajputaša“ su postigli zavidne rezultate na planu negovanja kulture sećanja na pale srpske vojnike u ratovima 1912-1918.

Bliskost obrađenih tema rezultirala je time da, u novi poduhvat, uđu sa zajedničkim snagama.


Naime, Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja je, na prošlogodišnjem konkursu, prepoznalo važnost teme i odobrilo projekat Udruženja „Kajmakčalan“ (koje je sa partnerom Udruženjem „Od stećaka do krajputaša“) pripremilo filmsko ostvarenje pod nazivom „Zasijaše grobovi Solunaca“.

Radi se o dokumentovanju tradicionalne aktivnosti članova Udruženja „Kajmakčalan“ na uređenju srpskih vojničkih grobalja u podnožju planine Nidže, koju prate izjave eminentnih istoričara, kao i neposrednih učesnika radne akcije. Time bi šira javnost bila upoznata sa višestrukim rezultatom akcijaša na uređenju zapuštenih nadgrobnih spomenika palim srpskim vojnicima, koji ima kulturno-istorijski, nacionalno-osvešćujući i duhovno-oplemenjujući karakter.

To je posebno važno istaći kako bi i ovim putem uticali, naročito na mlade naraštaje, da budu dostojni svojih slavnih predaka.

S tim u vezi, pozivamo Vas da prisustvujete premijernom prikazivanju dokumentarnog filma „Zasijaše grobovi Solunaca“ koje će se održati 12.03.2019. u 13,00 časova u atrijumu Doma vojske u Beogradu.

Uoči projekcije filma, kraće uvodno izlaganje dali bi:
– Miloš Meljanac, autor filma, istovremeno i predsednik Udruženja „Od stećaka do krajputaša“
– Nenad Lajbenšperger, istoričar iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture
– Stanoje Stojković, predsednik Udruženja „Kajmakčalan“

U umetničkom delu programa nastupiće hor „Ogrlica od bisera“ pod upravom
Jasne Vasiljević – Milanović.

Autor:  Miloš Meljanac

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: