fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Позив у полицију

У таквој опћој психози, позван сам телефоном да дођем у станицу милиције код замјеника командира полицијске станице Дарка Босанца. То ме је подсјетило на такве позиве 1941. са којих није било повратка. Обавијестио сам о томе неке рођаке и пријатеље и отишао сам. Свако друго рјешење значило би прекид свих активности око спомен-обиљежја, јер оне су биле углавном у мојим рукама, а и при крају. Дарко ме примио и, пошто сам сјео, почео је са питањима око организације комеморативног скупа. Колико аутобуса долази из Београда, одакле још долазе? Што мислим о могућим изгредима и тко ће одржавати ред? Одговорио сам да немам никаквих информација о могућем доласку аутобуса из Београда или других мјеста. Да ли смо позивали да се долази са стране? Позвани су сви рођаци, родбина и потомци жртава од 26. и 27. априла 1941. године. Како ће тко долазити, не знам. Сви долазе ради пијетета према жртвама и то је сврха скупа. Ту нема мјеста никаквим другим поступцима. Ризик може да представља нетко други или нека друга страна. Мислим да на то треба припазити, а то је ван нашег програма. Као што је познато, добили смо службено одобрење за обављање цијелог обреда у цркви и парку. То је било све, отишао сам у увјерењу да је разговор био на обострано задовољство.

Наредних дана замолио сам предсједника опћине Чеду Бубуља да нас мало финанцијски, симболично помогне ако нам који динар буде недостајао, те да поздрави и отвори комеморативни скуп. Предсједник је обећао, а касније је и одржао обећање да ће подмирити трошкове пута и боравка троје глумаца из Загреба, те ручак у ЗРЦ-у за најужи круг Његовог високопреосвештенства Јована. Као узваници парастоса у цркви Светог Ђурђа и некролога у Парку, позвани су свећеник католичке цркве Светог Јосипа, предсједник СДС-а, предсједник ЈСДС-а, предсједник СДП-а и предсједник ХДЗ-а. Овог посљедњег сам нашао у згради школе. Разговарали смо готово сат времена. Трудио се да ме увјери у партизанску припадност своје породице, па у том свјетлу да представи и себе. Раније га нисам лично познавао као ни предсједника ХДС-а, за кога сам га замолио да му пренесе мој позив. Позиву су се одазвали само СДП, СДС и ЈСДС.

 

< „Срби су агресори“                                                 Садржај                                           Свуда усташтво, препознајем ’41. >

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: