Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

POZIV SRPSKIM POSLANICIMA NA JEDINSTVO U SLUČAJU “DžAFEROVIĆ”

Datum objave: ponedeljak, 9 marta, 2015
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

Predstavnici_srpskih_udruzenja-642caac4Udruženja iz Republike Srpske proistekla iz odbrambeno-otadžbinskog rata uputiće danas poslanicima iz Srpske u parlamentu BiH dopis za konsultativni sastanak na kojem će ih pozvati da jedinstveno nastupe u vezi sa zahtjevom za opoziv Šefika Džaferovića sa mjesta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednik Udruženja “Veterani Republike Srpske” Duško Vukotić rekao je da je jedinstven nastup srpskih poslanika preduslov za dalju njihovu koheziju u Sarajevu.

“Džaferović mora biti smijenjen jer mnoga naša braća, oficiri, policijski i politički funkcioneri leže dugogodišnje robije pod optužnicama da su znali, a nisu spriječili zločin. Istovremeno, Džaferović je sa mjesta načelnika Centra službi bezbjednosti u Zenici znao za odsjecanje srpskih glava, za prisustvo mudžahedina, za razna mučenja, za spaljivanja u zeničkoj željezari, a ništa nije preduzeo da se to ne dogodi”, istakao je Vukotić.

On je zaključio da “takav čovjek” ne može predstavljati najveće zakonodavno tijelo BiH, niti može predstavljati Srbe.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra da je procesuiranje Džaferovića neophodno da bi se saznalo i gdje su tijela 52 osobe iz Gostovića koje su mudžahedini masakrirali.

“Ta grobnica je izmještena, a 2007. godine smo pronašli samo 12 tijela kod Kamenice blizu Zavidovića”, rekao je Mitrović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da svi dokazi pokazuju da je Džaferović bio svjedok toga, te da ima bar komandnu odgovornost.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Božica Živković Rajilić naglasila je da papir koji pojedini srpski poslanici čekaju kao dokaz da je Džaferović optužen treba da da Tužilaštvo BiH, ali da se taj papir može čekati još pet mandata.

Ona je napomenula da su dokazi protiv Džaferovića bili dobro sakriveni, te da ih nisu dali Srbi već Bošnjaci.

Rajilićeva je naglasila da se mnoge stvari rade na štetu srpskog naroda, odnosno da su zločini nad Bošnjacima i Hrvatima blagovremeno procesuirani, dok se procesi nad zločinima nad Srbima uvijek stopiraju, ocjenjujući “da su Sud i Tužilaštvo BiH već 20 godina instrument politike SDA”.

Predsjednik Udruženja logoraša Republike Srpske Branislav Dukić podsjetio je da je sva dokumentacija u vezi Džaferovića, (komandanta Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Sakiba) Mahmuljina i ostalih 2004. godine predata bivšem glavnom tužiocu Haškog tribunala Karli del Ponte, te da je iz tribunala pod oznakom “A” vraćena u Sud i Tužilaštvo BiH.

“Istu dokumentaciju 2009. godine odnijeli smo u tužilaštvo Srbije”, dodao je Dukić i najavio da će 18. aprila Banjaluku posjetiti glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc kojem će predati 20 dokumentarnih filmova, među kojima i film “Ljubi brata svog” u kojem Džaferović i ostali naredbodavci, zajedno sa Alijom Izetbegovićem, vrše smotru više od 12.000 mudžahedina koji su tada odsijecali glave srpskim zarobljenicima.

Sastanak sa srpskim poslanicima trebalo bi da bude održan sutra u Istočnom Sarajevu u 16.00 časova.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

MITROVIĆ: DžAFEROVIĆ NE MOŽE VODITI … – Jadovno 1941.

ISTRAJATI U ZAHTJEVU ZA SMJENU DžAFEROVIĆA – Jadovno …

JOVIĆ: PUNO JEDINSTVO ZA SMJENU DžAFEROVIĆA …

ZAHTIJEVATI SUSPENZIJU ŠEFIKA DžAFEROVIĆA – Jadovno …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top