fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

POZIV NIKOLIĆU I VUČIĆU DA PRISUSTVUJU MARŠU „STAZAMA EGZODUSA

Marš stazom egzodusa

Marš stazom egzodusa


Zavičajno udruženje Zavidovićana sa sjedištem u Doboju uputilo je danas poziv predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću da 10. septembra u mjestu Stog u Federaciji BiH (FBiH) prisustvuju obilježavanju 20 godina od egzodusa Srba iz Vozuće i doline rijeke Krivaje u FBiH.

Iz Zavičajnog udruženja vjeruju da će Nikolić i Vučić prepoznati potrebu da narodu Vozuće, pa samim tim i cijelom srpskom korpusu, pruže podršku jer će ona pomoći da istina izađe na vidjelo svjetske javnosti, te pokazati odlučnost srpskih lidera u namjeri da se ratne rane zacijele na cijelom Balkanu.

Iz ove organizacije podsjetili su da su 10. septemebra 1995. godine na Vozuću, koju je branilo 3.500 boraca, krenula dva korpusa takozvane Armije BiH i specijalni odred „El mudžahid“, uz podršku NATO snaga za brza dejstva, sa više od 20.000 ljudi.

Za samo 24 časa u dolini Krivaje nije ostao nijedan Srbin, opustjelo je i spaljeno 30 sela iz kojih je protjerano 1.920 porodica ili 7.680 ljudi, a oni koji nisu htjeli da napuste kuće su ubijeni.

Vlasti FBiH naselile su srpska sela izbjeglim Srebreničanima, kao glavnim adutom koji je sprečavao i pomisao na povratak Srba na svoja ognjišta.

U pozivu se navodi da nesreća i tragedija naroda sa tog područja traje decenijama, a njihovo negiranje i prikrivanje te onemogućavanje nastavka života ne dopuštaju da rane zarastu.

Poziv je ranije upućen i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, predsjedniku Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović, članu Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladenu Ivaniću i predsjedniku Republičke boračke organizacije Milomiru Savčiću.

Osmi Marš „Stazom egzodusa“, od Tumara u opštini Lukavac do mjesta Stog u opštini Zavidovići, biće održan 10. septembra.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

MARŠ „STAZAMA EGZODUSA 2014“ 10. SEPTEMBRA – Jadovno …

OBILjEŽAVANjE 20 GODINA OD EGZODUSA SRBA IZ VOZUĆE …

Krenuo marš “Stazama egzodusa” – Jadovno 1941.

Ozren – Vozuća – Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: