Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

POZIV NA PROCESUIRANjE RATNIH ZLOČINA

Datum objave: četvrtak, 26 aprila, 2012
Objavljeno u Kosovo
Veličina slova: A- A+

amnesty international

BRISEL, 26. APRILA (SRNA) – Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava “Amnesti internešnel” (AI) zatražila je od EU da pažnju EULEKS-a usmjeri na istragu o ratnim zločinima počinjenim tokom i nakon sukoba na Kosovu 1999. godine.

“Amnesti” je pozvao EU da reguliše mandat EULEKS-a kako bi mu prioritet postala istraga i procesuiranje ratnih zločina.

“Procesuirano je i osuđeno nekoliko pripadnika srpskih snaga odgovornih za zločine protiv kosovskih Albanaca i još manji broj članova OVK, koji su počinili ratne zločine nad kosovskim Srbima, Romima i pripadnicima drugih manjinskih zajednica”, ističe AI.

Međunarodna organizacija smatra da EU treba da, za potrebe istrage i procesuiranje ratnih zločina, poveća broj policijaca, tužilaca i sudija, te da na Kosovu zadrži forenzičke stručnjake dok ne bude obučeno lokalno osoblje.

“Amnesti” naglašava da je neophodno istražiti i procesuirati zločine počinjene nakon sukoba nad Srbima, Romima i drugim manjinama, te ubrzati istrage, krivična gonjenja i suđenja.

Briselu je savjetovano da ustanovi i efikasan program za zaštitu svjedoka za ključne svjedoke, te da bi evropski blok trebalo da obezbijedi da pravosudni sistem funkcioniše i nakon odlaska EULEKS-a.

Međunarodna organizacija navodi da su osumnjičeni za ratne zločine sa obje strane tokom sukoba uživali iminutet od procesuiranja.

 

 

Izvor: srna
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top