Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Poziv na komemoraciju u Varivode i Gošić

Srpsko narodno veće i Opština Kistanje pozivaju na komemoraciju u spomen na srpske civile s područja Šibensko-kninske županije ubijene nakon akcije Oluja. Komemoracija i verski pomen u Varivodama održaće se u sredu, 28. septembra, s početkom u 12 časova, a nakon toga u Gošiću.

Komemoracija

U selu Gošić kod Kistanja 27. avgusta 1995. ubijeno je sedam starijih osoba: Savo Borak (70), Vasilj Borak (68), Grozdana Borak (75), Marija Borak (81), Kosovka Borak (77), Milka Borak (75), Dušan Borak (56), a desetak dana ranije ubijen je i Gojko Ležaić (65). Svi ubijeni su bili civili, a u selu ni ranije niti u vreme ubistava nije bilo nikakvih ratnih aktivnosti.

Gotovo dva meseca nakon Oluje, 28. septembra 1995., ubijeno je devet meštana Varivoda: Dušan Dukić (59), Špiro Berić (55), Jovo Berić (75), Jovan Berić (56), Radivoj Berić (69), Marija Berić (69), Milka Berić (67), Marko Berić (82) i Mirko Pokrajac (84). Ubijeni su iz neposredne blizine na svojim kućnim pragovima. U selu se nisu odvijale nikakve vojne aktivnosti niti je u njemu pronađeno oružje.

Ubijeni stanovnici ovih sela tek su deo civilnih žrtava koje su ubijene tokom i nakon Oluje. O razmerama zločina koji su tada počinjeni najviše govori činjenica da gotovo i ne postoji selo sa srpskim stanovništvom u severnoj Dalmaciji i Lici u kojme nije bilo ubistava jedne ili više osoba. Dokumentaciono-informativni centar Veritas u svojoj evidenciji ima imena 1.960 poginulih i nestalih Srba od kojih 1.205 civila, među njima 522 žene i 12 dece. S druge strane, prema podacima Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO), na području zahvaćenom Olujom evidentirao je 677 civilnih žrtava te na hiljade uništenih, odnosno, spaljenih, srušenih ili temeljno oštećenih objekata. S tog područja proterano je oko 200.000 stanovnika, od kojih se svojim domovima vratio tek manji deo njih. Za zločine u Oluji pred hrvatskim pravosuđem do današnjeg dana pravomoćno je osuđen samo Božo Bačelić, bivši komandant voda Izvidničke satnije 113. šibenske brigade, za ubistva počinjena u Prokljanu i Mandićima.

Izvor: Srpski narodni forum

 

Vezane vijesti:

Pokolj u selu Grubori

Hrvatska odgovorna za zločin u Varivodama

Pravda još nije stigla za zločine u Varivodama i Gošićima

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: