fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Poziv Durakoviću da oda počast žrtvama zajedno sa Srbima

Predstavnici Udruženja građana „Istočna alternativa“ Republike Srpske danas su obavijestili Policijsku stanicu u Srebrenici da će 13. jula ove godine obilježiti godišnjicu stradanja Srba u srebreničkim logorima u staroj zgradi policije i Osnovnom sudu, te „pilićarniku“ u Gornjim Potočarima.

Predsjednik udruženja građana "Istočna alternativa" Republike Srpske Vojin Pavlović.
Predsjednik udruženja građana
„Istočna alternativa“ Republike Srpske
Vojin Pavlović.

Predsjednik ovog udruženja Vojin Pavlović rekao je da su prošle godine članovi „Istočne alternative“ odali počast i prislužili svijeće za pokoj duša mučenim, a potom ubijenim Srbima te položili cvijeće pred zgradom Osnovnog suda u Srebrenici u kojoj su mučeni i svirepo ubijani zarobljeni i Srbi koji su na početku rata ostali u ovom mjestu lojalni tadašnjoj muslimanskoj vlasti.

Pavlović je istakao da će na odavanje počasti nastradalim Srbima u srebreničkim logorima biti pozvani predstavnici svih političkih partija i načelnik opštine Ćamil Duraković.

On je naveo da Duraković u javnim nastupima stalno ističe da je „načelnik svih građana“, pa će ovo biti prilika da pokaže spremnost da se pokloni žrtvama iz reda drugog naroda i dostojanstveno im oda počast, te iskaže ličnu tolerantnost i jednak odnos prema žrtvama iz svih naroda jer su strašni zločini počinjeni i nad srpskim narodom u Srebrenici.

„Ove godine ćemo, osim ispred Osnovnog suda, odati počast i prislužiti svijeće ubijenim srpskim civilima u logoru u bivšoj zgradi policije, kao i `pilićarniku` koji se nalazio u neposrednoj blizini kuće srebreničkog ratnog komandanta Nasera Orića koji je napravio logor na tom mjestu da bi mogao da gleda kako njegovi poslušnici muče i brutalno ubijaju Srbe“, pojasnio je Pavlović.

On kaže da datum obilježavanja godišnjice stradanja Srba u ovim logorima nije slučajno odabran.

„Napad na srpsko selo Zalazje organizovan je 12. jula 1992. godine kada je nestalo više od 20 Srba od kojih 10 još nije pronađeno. Tek sutradan saznali smo da su zarobljeni odvedeni u te logore, gdje su mučeni i ubijeni“, rekao je Pavlović.

Pavlović tvrdi da članovi ovog udruženja ne odustaju od ideje da se spomen-pločom na zgradi srebreničkog Osnovnog suda trajno obilježi mjesto zločina počinjenih nad ovdašnjim Srbima i traže od nadležnih da se počinioci tih i svih ostalih zločina procesuiraju i odgovaraju.

„Policiji ćemo naknadno, ali blagovremeno, dostaviti podatke o broju učesnika obilježavanja srpskog stradanja 13. jula da bi mogli obezbijediti skup i zaštiti učesnike od eventualnih provokacija i izazivanja incidenata“, istakao je Pavlović.

On je danas iz Srebrenice poručio da je Mladen Grujičić jedini srpski kandidat za načelnika ove opštine i pozvao sva srpska udruženja, političke partije i Srpsku pravoslavnu crkvu /SPC/ da svojim djelovanjem animiraju glasače i doprinesu njegovoj pobjedi na predstojećim izborima.

„Nažalost, ponovo imamo srpske izdajnike, koji se zbog tuđih ciljeva i ličnih interesa kandiduju za načelnika srebreničke opštine. Nezavisni kandidat Desnica Radivojević se predstavlja srpskim kandidatom, a ustvari on je `desnica` SDA jer mu je cilj da rasipanjem srpskih glasova pomogne Bošnjacima da zadrže vlast u Srebrenici“, izjavio je Pavlović.

Prema njegovim riječima, jedini bošnjački kandidat za načelnika opštine Ćamil Duraković prijeti da će se on i mnogi iseliti iz Srebrenice ako Srbin bude izabran za njenog načelnika, a ne pita se koliko se Srba iselilo zbog njegove jednostrane politike i onemogućavanja Srba da ostvare svoja zakonska prava u ovoj opštini.

Pavlović smatra da takvim izjavama Duraković priziva u pomoć predstavnike međunarodne zajednice da omoguće da aparthejd vlada u Srebrenici, odnosno da Bošnjaci koji su manjina imaju apsolutnu vlast nad srpskom većinom kao u prethodnih više od 15 godina.

„Ovo treba da bude opština u kojoj će svi imati jednaka prava i zato je krajnje vrijeme da predstavnik većinskog srpskog naroda bude načelnik i da omogući ravnopravnost svom narodu u ovoj lokalnoj zajednici nakon 16 godina bošnjačke vlasti i opstrukcije svega što je srpsko“, poručio je Pavlović.

Izvor: SRNA

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: