fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Povelja – Težnja ka zajedničkoj prosvjetiteljskoj politici

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da Povelja o srpskom kulturnom prostoru, koja je potpisana danas u Sremskim Karlovcima, predstavlja težnju i budućnost ministarstava i vlada Srpske i Srbije da utvrde zajedničku stratešku kulturno-prosvjetiteljsku politiku.

 Natalija Trivić i Vladan Vukosavljević
Natalija Trivić i Vladan Vukosavljević

„Očuvanje kulturnog i nacionalnog integriteta je naš primarni zadatak“, rekla je Trivićeva poslije potpisivanja Povelje o srpskom kulturnom prostoru u Svečanoj sali najstarije srpske gimnazije – Karlovačke gimnazije.

Ona je dodala da povelja povezuje sve Srbe u njihovom kulturološkom djelovanju, gdje god da se oni nalazili.

„Te granice kuluturnog prostora nije moguće svesti u granice jednog političkog, odnosno državnog prostora. Srpska kulutura je jedinstvena na svakom prostoru na kojem srpski narod živi, u okviru ili izvan granice njegovih državnih tvorevina“, rekla je Trivićeva.

Trivićeva je ocijenila da su Srbi narod sa bogatom istorijom i tradicijom, koji je zbog spleta različitih istorijskih okolnosti bio suočen sa njihovim očuvanjem.

„Zato smo opredjeljeni da uložimo dodatne napore da srpski nacionalni identitet afirmišemo kroz isticanje pozitivnih vrijednosti srpskog naroda u svim sferama njegovog djelovanja. Srpska kultura je veličanstvena i opstala je uprkos brojnim iskušenjima kroz koja je naš narod prolazio kroz istoriju“, navela je Trivićeva.

Ona je ocijenila da današnja iskušenja kroz koja prolazi srpski narod nisu ništa manja od onih u prošlosti.

„Uz snažnu svijest o tome, današnjim činom i jasnom opredjeljenošću da osnažimo sopstvene vrijednosti, otvaramo novu stranicu očuvanja srpskog nacionalnog identiteta“, rekla je Trivićeva.

Ona je istakla da Poveljom utvrđeno temeljno opredjeljenje Srbije i Srpske da zajedno rade na očuvanju materijalnog i nematerijalnog nasljeđa, posebno srpskog jezika i ćirilice.

„Ovo je prilika da najavim da će 20. marta u Banjaluci biti održan forum o zaštiti ćirilice, na kojem će učestvovati eminentni stručnjaci iz Republike Srpske, Srbije, ali i šire. Čvrsto vjerujem da će Povelja o srpskom kulturnom prostoru očuvati ono što nam je zajedničko i što čini osnovno polazište našeg nacionalnog i kulturnog bića. To smo dužni zavještati našim budućim generacijama“, rekla je Trivićeva.

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević istakao je da Povelja predstavlja izraz svijesti o međusobnoj upućenosti Srpske i Srbije.

„Povelja koju smo potpisali predstavlja izraz svesti o međusobnoj upućenosti i spremnosti Srpske i Srbije da zajedno delujemo na temeljnom području koji čini jedan narod, a to je kultura. To je i naše istorijsko iskustvo – kada nismo imali slobodu i državu, održalo nas je naše kulturno nasleđe“, rekao je Vukosavljević.

On je istakao da Povelja predstavlja izraz odgovornosti Srbije da kroz kulturu objedinjuje svoj narod.

„Srbija i Srpska su stubovi tog poduhvata, koji će biti na opštu korist i ni na čiju štetu. Kulturni prostor je geografija oplemenjena duhom jedne kulture ili više kultura koje se prepliću, dopunjuju i utiču jedna na drugu“, naveo je Vukosavljević.

Vukosavljević je rekao da je zadatak svake razumne kulturne politike da njome obuhvati cijeli srpski narod, gdje god on živio.

„Zadatak te politike je da obuhvati ceo srpski narod gde god on živi – kako u Srbiji i Srpskoj, tako i u Hrvatskoj, Rumuniji, Crnoj Gori i drugim mestima gde Srbi žive. Kulturna politika mora da podiže svest o zajedništvu i zajedničkoj istorijskoj sudbini srpskog naroda“, rekao je Vukosavljević.

Strateški dokument o jedinstvu srpske kulture na prostoru Srbije i Republike Srpske – Povelja o srpskom kulturnom prostoru potpisana je danas u Sremskim Karlovcima.

Povelju su potpisali ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Potpisivanju Povelje o srpskom kulturnom prostoru prisustvovali su predsjednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović, predsjednik Matice srpske Dragan Stanić i predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti /SANU/ Vladimir Kostić, kao i njegovo preosveštenstvo episkop sremski Vasilije.

Ceremoniji potpisivanja ove povelje prisustvovali su i predstavnici Srba iz Hrvatske, Rumunije i Crne Gore.

U prembuli Povelje navedeno je da je ona donesena u duhu međunarodnog prava, poštujući principe međunarodnih ugovora u oblasti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ovaj kapitalni kulturni dokument izrađen je u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i Sporazumom o uspostavljanju specijalnih i paralelenih odnosa Srbije i Republike Srpske.

Izvor: SRNA

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: