Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Potvrđena optužnica za ratni zločin nad Srbima

Datum objave: petak, 8 februara, 2019
Veličina slova: A- A+

Sud BiH potvrdio je optužnicu u predmetu “Srabović i drugi” u kojoj osam lica tereti za počinjeni ratni zločin nad srpskim civilima u Lukavcu 1992. godine.

Sud u BiH

Optuženi su Zijad Srabović, nekadašnji zamjenik direktora Granične policije BiH, Refik Morankić, Ahmet Bajrić, Senaid Ćosić, Abid Arapčić, Pašaga Čajić, Mirsad Žilić i Samir Džambić, saopšteno je iz Suda BiH.

Oni su za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između Vojske Republike Srpske i Teritorijalne odbrane tadašnje BiH, kasnije takozvane Armije BiH na području opštine Lukavac u periodu od juna do polovine oktobra 1992. godine postupali protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Srabović je optužen da je u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost Štaba Teritorijalne odbrane Lukavac počinio i da nije sprečavao nečovječna postupanja, mučenja, ubistva, nezakonito zatvaranje civila, te da je, kao odgovorno lice po dužnosti koju je obavljao, propustio da preduzme nužne i razumne mjere da takva postupanja spriječi.

Morankić je optužen je da je u svojstvu pripadnika Štaba Teritorijalne odbrane Lukavac i komandanta vojne jedinice zvana “Fikina jedinica i HVO Modrac”, te komandant zatvora u objektu “Klaonica”, naredio protivzakonita zatvaranja civila, počinio i omogućio mučenja i nečovječna postupanja.

On je optužen da je, kao nadređena i odgovorna osoba, propustio da preduzme nužne i razumne mjere da spriječi mučenja, ubistva, nečovječna postupanja prema zatvorenim civilima.

Bajrić je optužen je da je u svojstvu vojnog policajca Štaba Teritorijalna odbrana Lukavac, a zatim pripadnik vojne jedinice zvane “Fikina jedinica i HVO Modrac” učestvovao u nečovječnom postupanju, mučenju i ubistvu civila.

Ćosića i Arapčića optužnica tereti da su u svojstvu pripadnika vojne jedinice zvane “Fikina jedinica i HVO Modrac” počinili i omogućavali mučenje, ubistva, nečovječna postupanja prema zatvorenim civilima.

Čajića, Džambića i Žilića optužnica tereti da su u svojstvu vojnih policajaca Štaba Teritorijalne odbrane Lukavac učestvovali u mučenju civila.

Izvor: SRNA

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top