Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Potvrđena optužnica za ratni zločin nad Srbima

Sud BiH potvrdio je optužnicu u predmetu „Srabović i drugi“ u kojoj osam lica tereti za počinjeni ratni zločin nad srpskim civilima u Lukavcu 1992. godine.

Sud u BiH

Optuženi su Zijad Srabović, nekadašnji zamjenik direktora Granične policije BiH, Refik Morankić, Ahmet Bajrić, Senaid Ćosić, Abid Arapčić, Pašaga Čajić, Mirsad Žilić i Samir Džambić, saopšteno je iz Suda BiH.

Oni su za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između Vojske Republike Srpske i Teritorijalne odbrane tadašnje BiH, kasnije takozvane Armije BiH na području opštine Lukavac u periodu od juna do polovine oktobra 1992. godine postupali protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Srabović je optužen da je u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost Štaba Teritorijalne odbrane Lukavac počinio i da nije sprečavao nečovječna postupanja, mučenja, ubistva, nezakonito zatvaranje civila, te da je, kao odgovorno lice po dužnosti koju je obavljao, propustio da preduzme nužne i razumne mjere da takva postupanja spriječi.

Morankić je optužen je da je u svojstvu pripadnika Štaba Teritorijalne odbrane Lukavac i komandanta vojne jedinice zvana „Fikina jedinica i HVO Modrac“, te komandant zatvora u objektu „Klaonica“, naredio protivzakonita zatvaranja civila, počinio i omogućio mučenja i nečovječna postupanja.

On je optužen da je, kao nadređena i odgovorna osoba, propustio da preduzme nužne i razumne mjere da spriječi mučenja, ubistva, nečovječna postupanja prema zatvorenim civilima.

Bajrić je optužen je da je u svojstvu vojnog policajca Štaba Teritorijalna odbrana Lukavac, a zatim pripadnik vojne jedinice zvane „Fikina jedinica i HVO Modrac“ učestvovao u nečovječnom postupanju, mučenju i ubistvu civila.

Ćosića i Arapčića optužnica tereti da su u svojstvu pripadnika vojne jedinice zvane „Fikina jedinica i HVO Modrac“ počinili i omogućavali mučenje, ubistva, nečovječna postupanja prema zatvorenim civilima.

Čajića, Džambića i Žilića optužnica tereti da su u svojstvu vojnih policajaca Štaba Teritorijalne odbrane Lukavac učestvovali u mučenju civila.

Izvor: SRNA

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: