Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Potvrđena optužnica za masakr u Serdarima

Datum objave: četvrtak, 24 novembra, 2011
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna2.jpg

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Mirsada Vatrača koja ga tereti za ratni zločin protiv srpskih civila u selu Serdari kod Kotor Varoši 1992. godine.

U napadu je ubijeno 16 civila starosti između četiri i 60 godina, više lica je ranjeno, među njima i žena u poodmakloj trudnoći, a jedna žena prisilno je odvedena u zarobljeništvo gdje je protivzakonito držana i ispitivana nekoliko dana.

U optužnici se navodi da je u napadu učestovalo više od 20 pripadnika Teritorijalne odbrane Kotor Varoši, među kojima i optuženi Vatrač, a akcija je izvedena 17. septembra 1992. godine u jutarnjim časovima kada se najveći broj civila nalazio na spavanju.

Optuženi su znali da su u selu civili.

Djeca, žene i starci usmrćeni su hicima iz vatrenog oružja i bacanjem ručnih bombi, a nakon napada imovina srpskih domaćina je paljena i uništavana.

Optuženi Vatrač je, takođe, učestvovao i u paljenju više porodičnih kuća i privrednih objekata, saopšteno je iz Odjeljenja za ratne zločine Suda BiH.

Tužilaštvo BiH podiglo je za isti ratni zločin početkom oktobra optužnicu protiv Fikreta Planinčića, zvanog Taci (51), Rasima Lišančića (66) i Seada Menzila (47) iz Kotor Varoši.

Optužene terete da su, kršeći pravila Međunarodnog humanitarnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba, učestvovali u napadu na civilno stanovništvo i objekte, te da su posljedice napada smrt, teške tjelesne povrede civila i uništavanje imovine, čime su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top