Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Potrebno što prije napraviti mapu stradanja srpskih žrtava

Datum objave: petak, 9 decembra, 2016
Objavljeno u Ostalo, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

Predstavnici Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije zatražili su danas da se što prije napravi jedinstvena evidencija i mapa stradanja srpskih žrtava.

Beograd: Dan nestalih - konferencija  Foto: SRNA
Beograd: Dan nestalih – konferencija
Foto: SRNA

Predsjednik tog udruženja Dragan Pjevač, kazao je na konferenciji “Ljudska prava porodica nestalih i poginulih” da je ta evidencija potrebna jer u međunarodnoj zajednici nije jednak tretman srpskih žrtava i njihovih porodica u odnosu na druge žrtve.

“U međunarodnoj zajednici je percepcija da su žrtve Hrvati i Bošnjaci, a ne srpske žrtve. Slobodno se može reći da se i za te žrtve kolektivno nameće krivica srpskom narodu. Mi moramo kroz izradu jedinstvene evidencije i mape stradanja srpskih žrtava to dokumentujemo i kažemo da su svi u ratovima bili žrtve”, naglasio je on.

Pjevač je naveo da u Srbiji još uvek nije zakonski riješeno pitanje i status nestalih lica, niti je riješeno pitanje zaštite porodica žrtava iz Hrvatske, naglašavajući da se stiče utisak da se to pitanje namjerno ignoriše.

On je rekao da su porodice nestalih svjesne kako ne mogu da očekuju privođenje pravdi zločinaca, ali da se posljedice mogu riješiti donošenjem sistemskog zakona koji regulišu prava porodica nestalih.

Predsednik republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović rekao je da se još 1.665 Srba vodi kao nestalo u ratu u BiH, navodeći da su Srbi izloženi diskriminaciji u BiH kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina i traženje nestalih.

Prema njegovim riječima, od ukupno 100.000 poginulih ili nestalih u BiH, oko jednu trećinu čine Srbi, i oni su za stvarne ili navodne ratne zločine osuđeni na preko 1.600 godina zatvorske kazne, dok su za oko 10 puta manje kažnjeni Bošnjaci i Hrvati.

Na današnjem skupu je istaknutio, da ima porodica koje svoje najbliže traže više od 25 godina i da bi status svih žrtava trebalo da bude jednak.

Naglašena je i potreba donošenja sistemskog zakonskog rešenja uz veću saradnju sa vlastima, kako bi se došlo do pravde za žrtve i podice nestalih u ratovima 1990-tih.

Izvor: Tanjug

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top