fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Potrebno javno govoriti o stradanju srpskih žena u ratu

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Railić rekla je danas u Gradišci na obilježavanju Međunarodnog dana podrške žrtvama nasilja, da o svom ratnom stradanju javno govori ne samo zbog istine, već da podstakne druge Srpkinje koje su doživjele sličnu sudbinu da o tome svjedoče.

Obilježavanje Međunarodnog dana podrške žrtvama nasilja Foto: SRNA
Obilježavanje Međunarodnog dana podrške
žrtvama nasilja Foto: SRNA

Railićeva je u Narodnoj biblioteci u Gradišci prisutnima govorila o svoja 322 dana stradanja i mučenja, koje je preživjela u Srebreniku.

Ona je navela da potkozarski odbor Udruženja ima 108 članica, koje su preživjele zatvore, logore i razne oblike nasilja i mučenja u ratu, ali da vrlo rijetko o tome javno govore.

„Nije dobro da se o tome ne govori i da se ne zna šta se dogodilo. Previše smo ružnih riječi čuli na račun srpskog naroda, da smo agresori, zlostavljači i genocidni narod, a niko neće da kaže da smo i mi žrtve rata. Što nas više svjedoči i govori istinu dokazaćemo da smo stradali kao i drugi narodi i da je rat nesreća za sve“, naglasila je Railićeva.

Ona je navela da je Udruženje žena žrtava rata Republike Srpske dobilo status udruženja od javnog interesa i ima podršku predsjednika Srpske Milorada Dodika, Vlade Srpske, narodnih poslanika, ali i opštine Gradiške.

„Očekujemo da će do kraja godine poslanici Narodne skupštine usvojiti zakon koji će omogućiti da žene žrtve rata dobiju status i ostvare svoja prava“, naglasila je Railićeva, dodajući da Udruženje ima ukupno 560 članica u Srpskoj.

Vršilac dužnosti direktora Narodne biblioteke Gradiška Snježana Miljković rekla je da su u ovoj ustanovi odlučili da na Međunarodni dan za podršku žrtvama nasilja omoguće građanima da čuju potresnu priču Božice Živković Railić, koja je bibliotekar u Osnovnoj školi „Petar Kočić“ u Novoj Topoli.

Miljkovićeva je dodala da Biblioteka u svom fondu ima knjige, koje govore o nasilju i žrtvama nasilja i da kao ustanova žele da pomognu da se o tome javno govori, te da se na taj način nasilje smanji na najmanju moguću mjeru.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Rajilić: Neažurni sudovi BiH | Jadovno 1941.

Rajilić: U Posavini bilo zatočeno više od 360 Srpkinja …

Rajilić: Predaćemo Bramercu spisak logora za Srbe | Jadovno …

Rajilić: Usvojiti zakon o ženama žrtvama torture | Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: