Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Potreban moderan zakonski akt o odvojenosti crkve i države

Datum objave: nedelja, 23 avgusta, 2015
Veličina slova: A- A+

Manastir Ostrog

Manastir Ostrog

Mitropolija crnogorsko-primorska i eparhije budimljansko-nikšićka, mileševska i zahumsko-hercegovačka smatraju da je Crnoj Gori potreban moderan i na civilizacijskim osnovama i opštepriznatim načelima međunarodnih konvencija utemeljen zakon koji će afirmisati kooperativnu odvojenost crkve i vjerskih zajednica od države i na pravi način štititi pravo na slobodu vjeroispovijesti.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke smatraju i da treba odbaciti Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti, pripremljen netransparentno, na diskriminatorski način, uz ponižavajuće ignorisanje postojanja onih čiji se pravni položaj uređuje, i to od ministarstva nadležnog da štiti i promoviše ljudska prava.

Iz Mitropolije i Eparhije poručuju da Nacrt treba odbaciti i zbog brojnih neustavnih odredbi kojim se atakuje na slobodu vjeroispovijesti i druga zagarantovana ljudska prava, posebno na unutrašnju autonomiju Crkve i vjerskih zajednica.

“Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti Ministarstvo za ljudska i manjinska prava dostavilo je Vladi Crne Gore, mimo predloženog i na zvaničnom sajtu objavljenog dnevnog reda, za sjednicu 30. jula. Po svemu sudeći, polazna osnova Ministarstva i radne grupe sadržana je u `Informaciji`, a ne u ozbiljnoj studiji sa istraživanjem i analizom, kakva je praksa prilikom pripreme zakonskih propisa u Crnoj Gori. `Informacija` Ministarstva obilovala je nizom netačnosti, proizvoljnosti i tendencioznosti”, navodi se u saopštenju Mitropolije i Eparhije.

Navodi se i da Crkva, vjerske zajednice, vjernici i šira javnost ni do danas nisu dobili odgovore na brojna pitanja povodom načina pripreme Nacrta zakona, a još nije poznato ni da li su u pripremi Nacrta učestvovali i strani eksperti, kao i da li je Nacrt, prije dostavljanja Vladi, upućen Venecijanskoj komisiji i drugim relevantnim međunarodnim institucijama koje prate način pripreme i donošenje propisa iz oblasti ljudskih prava.

Iz Mitropolije i Eparhije ukazuju da nije uobičajeno da Vlada usvaja nacrt zakona, jer dosadašnja praksa pokazuje da Vlada usvaja prijedlog zakona nakon javne rasprave o nacrtu zakona.

Mitropolija i Eparhija navode da su zvanično uputile prigovore i primjedbe na “Informaciju” Ministarstvu, koje nikada nije odgovorilo.

Crkva u Crnoj Gori godinama ukazuje na potrebu donošenja novog zakona i ne protivi se donošenju pravnog akta kojim će se urediti pravni položaj Crkve i vjerskih zajednica u državi, ali smatra da ovakav nacrt zakona treba odbaciti s obzirom na diskriminatoran i netransparentan način pripreme i usvajanja, kao i njegov sadržaj kojim se grubo zadire u unutrašnju autonomiju Crkve i narušava ustavno načelo odvojenosti crkava i vjerskih zajednica od države, navodi se u saopštenju.

Poručuje se i da će Srpska pravoslavna crkva svim legalnim i legitimnim sredstvima braniti vjekovna prava od agresivnog pravnog nasilja koje se na ovakav način pokreće od Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

NE PRESTAJE OTIMAČINA! – Jadovno 1941.

AMFILOHIJE: OVO JE ĆIRILIČNI NAROD I  – Jadovno 1941.

Zaboravili zavetni kamen – Jadovno 1941.

PREPLITANjE ISTORIJE I SADAŠNjOSTI – Jadovno 1941.

U CRNOJ GORI UGROŽENE VJERSKE SLOBODE – Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top