Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Potreban moderan zakonski akt o odvojenosti crkve i države

Datum objave: nedelja, 23 avgusta, 2015
Veličina slova: A- A+

Manastir Ostrog

Manastir Ostrog

Mitropolija crnogorsko-primorska i eparhije budimljansko-nikšićka, mileševska i zahumsko-hercegovačka smatraju da je Crnoj Gori potreban moderan i na civilizacijskim osnovama i opštepriznatim načelima međunarodnih konvencija utemeljen zakon koji će afirmisati kooperativnu odvojenost crkve i vjerskih zajednica od države i na pravi način štititi pravo na slobodu vjeroispovijesti.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke smatraju i da treba odbaciti Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti, pripremljen netransparentno, na diskriminatorski način, uz ponižavajuće ignorisanje postojanja onih čiji se pravni položaj uređuje, i to od ministarstva nadležnog da štiti i promoviše ljudska prava.

Iz Mitropolije i Eparhije poručuju da Nacrt treba odbaciti i zbog brojnih neustavnih odredbi kojim se atakuje na slobodu vjeroispovijesti i druga zagarantovana ljudska prava, posebno na unutrašnju autonomiju Crkve i vjerskih zajednica.

“Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti Ministarstvo za ljudska i manjinska prava dostavilo je Vladi Crne Gore, mimo predloženog i na zvaničnom sajtu objavljenog dnevnog reda, za sjednicu 30. jula. Po svemu sudeći, polazna osnova Ministarstva i radne grupe sadržana je u `Informaciji`, a ne u ozbiljnoj studiji sa istraživanjem i analizom, kakva je praksa prilikom pripreme zakonskih propisa u Crnoj Gori. `Informacija` Ministarstva obilovala je nizom netačnosti, proizvoljnosti i tendencioznosti”, navodi se u saopštenju Mitropolije i Eparhije.

Navodi se i da Crkva, vjerske zajednice, vjernici i šira javnost ni do danas nisu dobili odgovore na brojna pitanja povodom načina pripreme Nacrta zakona, a još nije poznato ni da li su u pripremi Nacrta učestvovali i strani eksperti, kao i da li je Nacrt, prije dostavljanja Vladi, upućen Venecijanskoj komisiji i drugim relevantnim međunarodnim institucijama koje prate način pripreme i donošenje propisa iz oblasti ljudskih prava.

Iz Mitropolije i Eparhije ukazuju da nije uobičajeno da Vlada usvaja nacrt zakona, jer dosadašnja praksa pokazuje da Vlada usvaja prijedlog zakona nakon javne rasprave o nacrtu zakona.

Mitropolija i Eparhija navode da su zvanično uputile prigovore i primjedbe na “Informaciju” Ministarstvu, koje nikada nije odgovorilo.

Crkva u Crnoj Gori godinama ukazuje na potrebu donošenja novog zakona i ne protivi se donošenju pravnog akta kojim će se urediti pravni položaj Crkve i vjerskih zajednica u državi, ali smatra da ovakav nacrt zakona treba odbaciti s obzirom na diskriminatoran i netransparentan način pripreme i usvajanja, kao i njegov sadržaj kojim se grubo zadire u unutrašnju autonomiju Crkve i narušava ustavno načelo odvojenosti crkava i vjerskih zajednica od države, navodi se u saopštenju.

Poručuje se i da će Srpska pravoslavna crkva svim legalnim i legitimnim sredstvima braniti vjekovna prava od agresivnog pravnog nasilja koje se na ovakav način pokreće od Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

NE PRESTAJE OTIMAČINA! – Jadovno 1941.

AMFILOHIJE: OVO JE ĆIRILIČNI NAROD I  – Jadovno 1941.

Zaboravili zavetni kamen – Jadovno 1941.

PREPLITANjE ISTORIJE I SADAŠNjOSTI – Jadovno 1941.

U CRNOJ GORI UGROŽENE VJERSKE SLOBODE – Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top