fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Potpisana Deklaracija o zajedničkom jeziku

Beograd — Više od dve stotine stručnjaka lingvistike i drugih društvenih nauka u regionu potpisalo je Deklaraciju o zajedničkom jeziku.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako se navodi, to je urađeno nakon što je održana serija regionalnih konferencija u Podgorici, Splitu, Beogradu i Sarajevu.

Deklaracija je nastala kao rezultat projekta „Jezici i nacionalizmi“ kojemu je cilj bio podizanje svesti o jeziku, te kako bi se aktivno uticalo na postojeće nacionalističke jezičke prakse u sve četiri države regije u kojima se govorio srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski jezik.

Još nije poznat tačan sadržaj Deklaracije koju je sastavljalo 30 lingvističkih stručnjaka iz sve četiri uključene države.

Tekst Deklaracije i ciljeve predstaviće 30. marta u Sarajevu profesor Enver Kazaz, spisateljica Ivana Bodrožić, pisac i novinar Balša Brković, pisac Vladimir Arsenijević iz udruženja Krokodil te direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević.

Nakon konferencije za medije biće održana panel-diskusija u dve sesije na teme „Šta je zajednički jezik“ i „Jezik i budućnost“.

Konferenciju za medije i debate organizuju inicijatori projekta Udruženje Krokodil i Forum ZFD.

Tekst Deklaracije će postati dostupan svim zainteresovanim građanima 1. aprila na veb-stranici jezicinacionalizmi.com, gde će oni koji je podržavaju moći i da je potpišu.

Među javnim ličnostima koje su potpisale deklaraciju su Rade Šerbedžija, Boris Dežulović, Igor Štiks, Mirjana Karanović, Marko Tomaš, Nenad Veličković, Teofil Pančić, Rajko Grlić, Filip David, Borka Pavićević, Jasmila Žbanić, Dragan Markovina, Boris Buden, Viktor Ivančić, Biljana Srbljanović, Ranko Bugarski, Balša Brković i Snježana Kordić.

Izvor: B92

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: