fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О ОЧУВАЊУ ИСТОРИЈЕ ПРВОГ СВЈЕТСКОГ РАТА

Potpisivanje_sporazuma_o_zajednickoj_saradnji_u_Andricgradu-06ae4018Директор Андрићевог института Емир Кустурица и оснивач Фондациjе „Лисицин“ Анатолиj Лисицин потписали су у Андрићграду споразум о заjедничкоj сарадњи у очувању историjских споменика Првог свjетског рата у Русиjи и на Балкану.
Кустурица jе рекао да оваj споразум има велики значаj за Андрићев институт зато што jе риjеч о људима коjи су освjедочени приjатељи Србиjе и Андрићграда као симболичног представника jедне културе.

„Данас имамо госте коjи су необични по свему. Међу њима jе и господин Виктор Ивановић коjи jе изградио мноштво цркава и коjи jе 67 одсто своjе добити посветио доброчинству и хуманитарном ефекту животном и тиме показао да богати људи могу да буду и богати и добри, односно да служе и да имаjу комуникациjу са остатком становништва“, рекао jе Кустурица.

Он очекуjе да ће сарадња по овом споразуму бити врло видљива, баш као и све оно што jе замишљено у Андрићграду, односно у Републици Српскоj.

Кустурица jе рекао да jе ово сарадња коjа jе започета са Горњим домом Руске думе, а наставља се са нечим што jе нова идеjа – да се развиjа доброчинство и хуманост као веза између два народа.

Лисицин, коjи jе и члан Горњег дома Руске думе, рекао jе да се посљедњих пет година бави истраживањем и очувањем гробних мjеста из Првог свjетског рата на простору Украjине и Србиjе.

„Са професором Кустурицом потписали смо споразум коjи се односи и на очување гробних мjеста на простору бивше Југославиjе“, рекао jе Лисицин.

Он jе истакао да ће радове почети у општини Бела Црква у Србиjи, гдjе постоjи велики броj гробних мjеста у коjима су сахрањени руски официри.

„Уз помоћ организациjе професора Кустурице вjеруjемо да ћемо успjети испунити оно што смо планирали, а од Института очекуjемо сарадњу у диjелу коjи се односи на архиву, те организовање младих волонтера коjи би помоглу у радовима у општини Бела Црква“, рекао jе Лисицин.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

Газимо по споменицима српским jунацима!

ДЕДА ЂОРЂЕ ДОБИО ПОМОЋНИКА: Последњи Србин на Зеjтинлику захваљуjе Србиjи!

ПОЧИЊЕ ОБНОВА СПОМЕН-КАПЕЛЕ У ВАРДИШТУ

ПРВИ СВЈЕТСКИ РАТ – ЈАДОВНО 1941.

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: