fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

POTPISAN SPORAZUM O OČUVANjU ISTORIJE PRVOG SVJETSKOG RATA

Potpisivanje_sporazuma_o_zajednickoj_saradnji_u_Andricgradu-06ae4018Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica i osnivač Fondacije „Lisicin“ Anatolij Lisicin potpisali su u Andrićgradu sporazum o zajedničkoj saradnji u očuvanju istorijskih spomenika Prvog svjetskog rata u Rusiji i na Balkanu.
Kusturica je rekao da ovaj sporazum ima veliki značaj za Andrićev institut zato što je riječ o ljudima koji su osvjedočeni prijatelji Srbije i Andrićgrada kao simboličnog predstavnika jedne kulture.

„Danas imamo goste koji su neobični po svemu. Među njima je i gospodin Viktor Ivanović koji je izgradio mnoštvo crkava i koji je 67 odsto svoje dobiti posvetio dobročinstvu i humanitarnom efektu životnom i time pokazao da bogati ljudi mogu da budu i bogati i dobri, odnosno da služe i da imaju komunikaciju sa ostatkom stanovništva“, rekao je Kusturica.

On očekuje da će saradnja po ovom sporazumu biti vrlo vidljiva, baš kao i sve ono što je zamišljeno u Andrićgradu, odnosno u Republici Srpskoj.

Kusturica je rekao da je ovo saradnja koja je započeta sa Gornjim domom Ruske dume, a nastavlja se sa nečim što je nova ideja – da se razvija dobročinstvo i humanost kao veza između dva naroda.

Lisicin, koji je i član Gornjeg doma Ruske dume, rekao je da se posljednjih pet godina bavi istraživanjem i očuvanjem grobnih mjesta iz Prvog svjetskog rata na prostoru Ukrajine i Srbije.

„Sa profesorom Kusturicom potpisali smo sporazum koji se odnosi i na očuvanje grobnih mjesta na prostoru bivše Jugoslavije“, rekao je Lisicin.

On je istakao da će radove početi u opštini Bela Crkva u Srbiji, gdje postoji veliki broj grobnih mjesta u kojima su sahranjeni ruski oficiri.

„Uz pomoć organizacije profesora Kusturice vjerujemo da ćemo uspjeti ispuniti ono što smo planirali, a od Instituta očekujemo saradnju u dijelu koji se odnosi na arhivu, te organizovanje mladih volontera koji bi pomoglu u radovima u opštini Bela Crkva“, rekao je Lisicin.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Gazimo po spomenicima srpskim junacima!

DEDA ĐORĐE DOBIO POMOĆNIKA: Poslednji Srbin na Zejtinliku zahvaljuje Srbiji!

POČINjE OBNOVA SPOMEN-KAPELE U VARDIŠTU

PRVI SVJETSKI RAT – JADOVNO 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: