fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Postavljeno osam spomen ploča sa imenima poginulih srpskih boraca

Na centralnom spomen-obilježju na Palama postavljeno je osam ploča na kojima su uklesana imena 536 boraca, pripadnika Vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske poginulih u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Na centralnom spomen-obilježju na Palama postavljeno je osam ploča na kojima su uklesana imena 536 boraca, pripadnika Vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske poginulih u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu
Centralno spomen obilježje na Palama
Foto: SRNA

Predsjednik Boračke oranizacije opštine Pale Mihajlo Parađina rekao je Srni da već tri godine intenzivno rade na rekonstrukciji i nadogradnji spomenika.

Centralno spomen-obilježje na Palama podignuto je 2000. godine, ali materijali koji su tada ugrađeni nisu bili otporni na romanijsku klimu koju karakterišu mrazevi i niske temperature, pa je došlo do oštećenja.

„S toga smo konsultovali struku i počeli sa rekonstrukcijom spomenika koja podrazumijeva korišćenje fleksibilnijih materijala koji odgovaraju ovoj klimi“, pojasnio je Parađina.

On je naveo da je prva faza rekonstrukcije podrazumijevala oblaganje centralne figure granitom i postavljanje mozaika – četiri grba Nemanjića.

„Prošle godine urađena je sanacija centralnog platoa, a posljednja faza bila je montaža ovih ploča. Preostaje nam još rješavanje problema rasvjete, popločavanje prilazne staze i zamjena jarbola“, naveo je Parađina.

Spomen-obilježje poginulim srpskim borcima izgrađeno je na trgu koji, na inicijativu opštinske Boračke organizacije, nosi naziv – Trg Republike Srpske.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Prioritet završetak rekonstrukcije spomen-obilježja …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: