fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Postavljen novi „Zid plača“ ispred republičke Skupštine

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji postavilo je novi pano sa slikama stradalih i nestalih, takozvani „Zid plača“, ispred Narodne skupštine Srbije u Beogradu, na mjestu gdje je iscijepan prethodni prilikom protesta koji su uslijedili nakon predsjedničkih izbora.

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji postavilo je novi pano sa slikama stradalih i nestalih, takozvani Zid plača, ispred Narodne skupštine Srbije u Beogradu.
Beograd – postavljen Zid plača
Foto: SRNA

Predsjednik Udruženja Simo Spasić rekao je novinarima da je ono što se dogodilo 3. aprila, kada je uništen prethodni „Zid plača“ za porodice predstavljalo dodatni zločin nad njihovim najbližima.

„To nas je dotuklo, to je jedan od najtežih udaraca posle saznanja o tragičnoj sudbini naših najbližih i nadam se da će Srbija i nadležni organi uhvatiti i osuditi počinioce“, dodao je Spasić.

On je napomenuo da je novi „Zid plača“ napravila Vlada Srbije, preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju, te da su iz Udruženja insistirali da, osim žrtava kidnapovanih civila, policajaca, vojnika sa Kosova i Metohije, bude postavljen i određeni broj fotografija ubijenih u NATO agresiji, među kojima su djeca i civili.

Spasić je rekao da su na ovaj način objedinjene sve srpske žrtve od Horgoša do Košara i istakao da će ovaj „Zid plača“ stajati ispred Skupštine Srbije sve dok se u Pionirskom parku u Beogradu ne podigne spomenik srpskim žrtvama.

On je istakao da niko nije odgovarao za srpske žrtve, kao i za druge nealbance sa Kosmeta, te da ni sudovi u Srbiji, a ni međunarodna zajednica nisu pravedni, jer nisu sudili po komandnoj odgovornosti svim zločincima, već samo srpskim generalima.

Zamjenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovu i Metohiju Dušan Kozarev rekao je da je danas dan kada porodice koje su postavile novi „Zid plača“ ponovo proživljavaju ono što ih prati od devedesetih godina, kada su ostali bez svojih najbližih.

„Žrtve ne smeju i ne treba da se zaborave, jer su to ljudi koji su dali svoje živote da bismo mi živeli slobodno i mirno i da bi mogli da se razvijamo i napredujemo“, poručio je Kozarev.

On je naglasio da svi žele da vjeruju da uništavanje prethodnog „Zida plača“ nije bilo namjerno, da Srbija neće nijednog građanina sprečavati da koristi prava da protestuje, ali da se ne smije ponoviti ova situacija.

Kozarev je zahvalio porodicama žrtava što su, bez obzira na bol koji su osjetili zbog cijepanja prethodnog „Zida plača“, pronašli snage da zajedno sa državom ponovo postave dobar spomen i sjećanje na sve žrtve.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

„Srpski zid plača“ uklonjen do 13. aprila

Država da zaštiti „srpski zid plača“ | Jadovno 1941.

Uništeni panoi sa imenima stradalih sa KiM: Od zida plača …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: