Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Poštama Srpske zabranjeno izdavanje markica

Datum objave: ponedeljak, 21 marta, 2016
Veličina slova: A- A+

Obilježavanje 20 godina Republike Srpske, 100 godina od Prvog svjetskog rata, „Andrićgrad “, stogodišnjica rođenja patrijarha Pavla i dvjestogodišnjica Drugog srpskog ustanka, sporni su i zabranjeni motivi.

Zabranjene markice
Zabranjene markice

 Tako je ocijenila Agencija za poštanski saobraćaj BiH, koja je zabranila markice Pošta Srpske sa ovim motivima.

Pošte Srpske krajem godine dostavljaju Program izdavanja poštanskih maraka za narednu godinu na saglasnost Agenciji za poštasnki saobraćaj BiH. Tako su na markice stavili vojskovođe čuvenih bitki Prvog svjetskog rata – Bojovića, Stepanovića, Mišića, Putnika, ali i Andrićgrad kao jedinstven grad, simbol pomirenja sva tri naroda u BiH. Prijedlog je bila i markica sa likom patrijarha Pavla. Za Savjet agencije ovi prijedlozi – sporni.

Krovna agencija za poštanske operatere u BiH zabranila je ove motive bez pravog obrazloženja uz ocjenu da vrijeđaju nacionalne interese ostalih naroda. Pošte Srpske, ali i istoričari su saglasni da je riječ je o istorijskim činjenica važnim ne samo za srpski narod, već za cijelo područje Balkana.

“Prošle godine imali smo odbijanje prve poštanske markice sa motivom 20 godina Republike Srpske od strane Agencije, od strane bošnjačkog člana koji više nije u agenciji. Obrazloženje je bilo da nije 20 godina od RS, već treba da bude 15 godina Dejtona. Obrazloženje za patrijarha Pavla nismo ni dobili, samo je bilo da nema konsenzusa”, rekla je Jasminka Krivokuća, direktorka Pošta Srpske.

Na pitanje o razlozima za zabranu ovih motiva na markicama, u Agenciji su naveli kako nemaju konsenzus za zvaničan odgovor.

“Obavještavamo Vas da Savjet Agencije za poštanski saobraćaj Bosne i Hercegovine nije kompletan, odnosno da je jedno mjesto čana Savjeta Agencije trenutno upražnjeno i Agencija zbog toga ne može dati zvanično saopštenje bez odobrenja sva tri člana, jer je za isto, u skladu sa Zakonom o poštama BiH, potreban konsenzus svih članova Savjeta Agencije, za koje je konkursna procedura u toku”.

Istoričar Željko Vujadinović kaže da cijela ova situacija ne bi ni bila vrijedna komentara da nije postala uobičajan model ponašanja u BiH. Markice ne samo da nisu uvrijedljivog sadržaja, već ne predstavljaju samo nasljeđe srpskog naroda, nego su dio istorijskog nasljeđa Balkana.

“Ni jedna institucija, ni agencija u BiH nije nadležna da verifikuje i kvallifikuje istoriju. I Ivo Andrić i patrijarh Pavle, 20 godina RS, kao istorijska činjenica, nešto su što pripada istorijskom nasljeđu ovog prostora, Balkana”, rekao je Vujadinović.

Agencija osporava izdanja čiji su motivi istorijske činjenice, pozivajući se na to da nije postignut konsenzus između članova Savjeta, te da zbog toga izdanje ne može da ugleda svjetlost dana.

Pošte Srpske uzvratile su istom mjerom. Na njihovu inicijativu, srpski član savjeta Agencije iz reda srpskog naroda osporio je Poštama BiH određena izdanja, kao što su Fudbalska reprezentacija BiH, kulturno-istorijsko nasljeđe Visoko, muzej Alije Izetbegovića i 100 godina sarajevskog atentata. U

Poštama Srpske smatraju da je rješenje ukidanje ove Agencije, te formiranje regulatorne komisije pri resornim ministarstvima.

Radio Televizija Republike Srpske


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan odgovor na „Poštama Srpske zabranjeno izdavanje markica“

Lika Udruzenje NZ/Dragan Serdar/ kaže:

zasto zar republika srpska nije drzava koja odlucuje sama o svojoj sudbini,postojanja,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top