Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Posljedice COVID -19 na pamćenje žrtava Jadovna i Paga

Datum objave: sreda, 9 septembra, 2020
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+

Mada je Jadovno bilo preteča Jasenovca, ne smijemo ni pomisliti da bi slične posljedice mogle snaći i organizatore sutrašnjeg okupljanja u Zagrebu.

22. avgust 2020. – Parastos za žrtve Pokolja – Manastir Svetog arhiđakona Stefana u Slancima.

Ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na Jadovno 1941. po mnogo čemu je bilo drugačije nego proteklih deset godina.

Ne samo da je taj za nas važan molitveni i komemorativni skup po prvi put održan u Srbiji, daleko od mjesta stradanja na Velebitu i ostrvu Pagu nego je izostala i očekivana pomoć institucija R. Srpske.

Ove godine, prvi put od 2010. godine, izostala je i finansijska pomoć od strane Republičkog sekretarijata za vjere, Ministarstva prosvjete i kulture Vlade R. Srpske. Danas je na adresu udruženja od strane direktora sekretarijata, gospodina Dragana Davidovića, stiglo pismo koje objavljujemo u cjelini.

To nas je posebno pogodilo jer se UG Jadovno 1941. proteklih jedanaest godina, pored ostalog, istrajno i posvećeno bavilo hristijanizacijom mjesta stradanja žrtava Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane Nezavisne Države Hrvatske.

Nad devet, gotovo zaboravljenih ili nepoznatih masovnih grobnica i kraških jama po Velebitu, ostrvu Pagu i u Smiljanu, postavljeno je i osveštano devet časnih krstova koje su cjelivale hiljade potomaka i poštovalaca žrtava.

Na žalost, očito je da našim radom nismo odgovorili očekivanjima Republičkog sekretarijata za vjere jer nam je, uz uvažavanje posljedica pandemije, uskraćena i minimalna podrška za organizovanje obilježavanje Dana sjećanja na Jadovno 1941 – 2020.

Mada je Jadovno bilo preteča Jasenovca, ne smijemo ni pomisliti da je dopis sličnog sadržaja mogao stići i na adresu organizatora sutrašnjeg okupljanja u Zagrebu, simposiona „Novomučenici: Poliperspektiva VI“.

Dušan J. Bastašić

Predsjednik UG Jadovno 1941.


Vezane vijesti:

VIDEO: Dan sjećanja na Jadovno 1941 – 2020.

Pomen žrtvama Jadovna 2020. – M.Ković i N.Žutić: Ko u Srbiji relativizuje NDH genocid?

Miloš Ković: “Sećanje na genocid mora da se ugradi u temelje srpskog nacionalnog identiteta”

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top