fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Poslednji preživeli logoraš Mathauzena: Plakao sam kao dete

Dušan Stojiljković, poslednji preživeli logoraš Koncentrcionog logora Mauthauzen govorio je danas na promociji nekoliko knjiga o slikaru Milošu Bajiću, takođe logorašu u Mathauzenu i o samom logoru.

(Foto EPA /CHRISTIAN BRUNA)
(Foto EPA /CHRISTIAN BRUNA)

Na konferenciji za medije u beogradskoj Kombank dvorani predstavljene su knjige „Monografija Miloša Bajića” Save Stepanova, „KL Mauthauzen, povratak nepoželjan” Ljubomira Zečevića i Tamare Ćirić Danilović, još jedna monografija Miloša Bajića autorke Ljubice Bube Miljković u izdanju Narodnog muzeja Srbije i knjiga „Zašto se niste ubili” Viktora Frankla.

Miloš Bajić je u toku Drugog svetskog rata bio odveden u zloglasni nacistički logor Mauthauzen i o njegovom životu i radu snimljen je film „Linija života” reditelja Darka Bajića čija je premijera zakazana za 8. maj na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma „Beldokos” , prenosi Tanjug.

Stojiljković je je jedan od junaka filma i književni prevodilac i publicista.

Za njega nema dileme da je film „Linija života” izuzetno delo koje će konačno osvetliti istinu o dešavanjima u KL Mathauzen i načinima prevazilaženja tih strahota.

„Amerikanci su poslali hiljadu i sto tona materijala o logoru u SAD pre suđenja zločincima koji su tamo dovodili ljude u smrt. Takođe prvi istraživač Mathauzena u Čehoslovačkoj je naišao na 500 tona materijala o logoru ali austrijske vlasti nisu imale para da to prenesu kod sebe” kazao je Stojiljković i naglasio da je Mathauzen stravičan logor.

 Osuđenici iz više od 30 nacija su bili u logoru Mathauzen (Foto EPA / RUBRA)
Osuđenici iz više od 30 nacija su bili u logoru Mathauzen (Foto EPA / RUBRA)

„Ljudi su dovođeni u taj logor sa svih strana. Osuđenici iz više od 30 nacija su bili u logoru. Moj logoraški broj je bio 107032. Na rukama mi je umro drug iz banjičkog logora i poslednje reč na usnama mu je bila mama. Držao sam ga u naručju pojeo njegov poslednji zalogaj. Plakao sam tada kao dete” kazao je Stojiljković.

Prema njegovim rečima 61 zločinac je izveden na suđenje zbog nedela u Mathauzenu, a od njih je 49 osuđeno na smrt vešanjem, a ostali su pomilovani.

„Sudija je prema sopstvenom priznanju na suđenju sproveo krstaški rat prema nacističkim banditima. U istoriji holokausta Mathauzen spada u najstrašnije logore” kazao je Stojiljković

On je podsetio da je u našim Jajincima bila kuća u kojoj je bila komanda za iskopavanje leševa.

„Ona je organizovala iskopavanje u Jajincima, Pančevu i Nišu. U Beogradu se završio holokaust” kazao je Stojiljković.

Izvor: POLITIKA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: