fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Poslanik Bundestaga Josip Juratović: Srbija je preuzela štafetu zla od fašističke Nemačke. Srbija treba da se suoči sa svojom prošlošću

„Kad govorim o štafeti zla mislim na fašističku Nemačku. Gledajte samo filmove, kulturu. Gde je ta Srbija?“
FOTO: Snimak ekrana

Poslanik nemačkog Bundestaga Josip Juratović, govoreći o pregovorima Beograda i Prištine, kaže da je u priči „nemačko-nemački“ sporazum iz 1972. i da postoji mogućnost gde nije ključno da se sada traži da se menja Ustav.

Juratović poručuje da je jako bitno da dođe do dogovora i da region „konačno može da se stabilzuje na putu u Evropsku uniju.

„To je bitno za Srbiju i za Kosovo, želimo da regija bude stabilna. Mislim da je to dobar predlog i da bi ga trebalo prihvatiti i napraviti jasnu agendu kako da se implementira“, smatra Juratović.

Ukoliko ne dođe do prihvatanja sporazuma, Juratović smatra da klima za dalji razvoj na ekonomskom planu i međunarodnoj saradnji neće biti povoljna.

„Ekonomija ide tamo gde ima sigurnost za profit, a sigurnost treba i funkcionalan sistem, demokratsko uređenje, pa isto tako mora biti povezan u strukture, kako u regiji tako i po pitanju tržišta. U zemlju u kojoj je rizik za uspeh 50-50 neću ići. Ona zemlja gde mi je mogućnost uspeha i snosim rizik 5 do 10 odsto ta mi je povoljnija. U tom slučaju je Vučić u pravu da će se to odraziti na dalji razvoj Srbije i po ekonomskom a dalje i po ostalim pitanjima bitnim za budućnost Srbije“, rekao je poslanik Bundestaga.

Na pitanje da li Berlin ima razumevanje za Srbiju, Juratović kaže da se „barem očekuje neki korak napred“.

„Svesni smo činjenice da obe strane imaju problem sa Ustavom, kako implementirati dogovor. Na neki način je to rešeno, u priči je „nemačko-nemački“ sporazum iz 1972. Postoji mogućnost gde nije ključno da se sada traži da se menja ustav. Taj ceo proces se ne radi da bi se tu neka politička obećanja ispunjavala, nego se pre svega radi za ljude koji su željni mira i stabilnosti, koji žele normalno da putuju. Da se koncentrišemo na ono što su potrebe ljudi a ne političke ambicije“, rekao je.

Da li se sporazum dve Nemačke može primenti? Juratović kaže da tamo gde ima političke volje ima i puta.

„Ne radi se o dva naroda, imamo u regiji više naroda. Cela regija želi u EU. I EU se sastoji od više naroda, ali imamo zajedničku demokratsku platformu, sporazum, svi smo građani EU i upravo to želim za regiju. To mora biti cilj“, smatra.

„Srbija je nažalost preuzela štafetu zla od Nemačke“, rekao je nedavno Juratović za DW.

„Kad govorim o štafeti zla mislim na fašističku Nemačku. Gledajte samo filmove, kluturu. Gde je ta Srbija? Ali uzmimo sada kakvu sliku daje Srbija prema van. Ja imam mnogo prijatelja u Srbiji, ta slika nije dobra, kada gledate filmove nekada su fašistički Nemci bili kriminalci u filmovima, sada gledam filmove, tu je reč o kriminalcima Srbima. Treba Srbija da se suoči sa svojom prošlošću, da prihvati činjenicu da je najveću štetu naneo Milošević i da se ta politika i dalje provlači. Želim da kažem svojim prijateljima više Đinđića, manje Miloševića. Za bolju budućnost Srbije treba više Đinđića. Verujem da vam je poređenje zasmetalo, možda je preslobodno, ali je dobronamerno“, navodi Juratović.

Izvor: NSPM / N1

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: