Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Poruke mržnje u Novom Sadu: Kukasti krstovi najveća uvreda

Antigrafitna jedinica za pet godina u Novom Sadu uklonila oko 3.000 poruka mržnje. U gradu zloglasne Racije simboli nacista poražavajući

Neki od novosadskih grafita - za sramotu Foto Z. G.
Neki od novosadskih grafita – za sramotu Foto Z. G.

U minulih pet godina, otkako je formirana po nalogu gradonačelnika Miloša Vučevića, antigrafitna jedinica u Novom Sadu prekrečila je oko 3.000 grafita mržnje, a simptomatično je da je gotovo svaki drugi grafit – kukasti krst.

Po rečima Ivana Nožinića, savetnika u JKP “Gradsko zelenilo”, u čijem sastavu je antigrafitna jedinica, poražavajuće je i teško je objašnjivo da je uopšte moguće da nacistički simboli “niču” na fasadama Novog Sada, grada koji je pretrpeo velike žrtve naročito u zloglasnoj Novosadskoj raciji 1942. godine.

– Možda se odgovor može naći u činjenici da mladi ljudi danas slabije poznaju istoriju, ili da ih naprosto privlači ono što je zabranjeno – kaže Nožinić za “Novosti” i naglašava da je cilj da svi grafiti mržnje budu uklonjeni, a da se političko opredeljenje, navijačke strasti, ili ljubavne poruke, ne ostavljaju na fasadama, nego na drugim, primerenijim mestima koje gradska vlast bude odredila.

Nožinić ističe veoma dobru saradnju sa pojedinim mesnim zajednicama, kao što je MZ “Boško Buha” na Limanu dva, čiji žitelji redovno Komunalnoj policiji prijavljuju novonastale grafite, pa i sami učestvuju u njihovom uklanjanju.

– Vrlo lepa praksa je oslikavanje murala, a naročito bih istakao potez navijača FK Vojvodina koji su sa spoljne strane istočne tribine stadiona “Karađorđe” oslikali istorijat i uspehe kluba, a nešto slično uradili su i u FK Kabel – navodi Nožinić, uz napomenu da se o oslikavanju murala na zgradama mora najpre pribaviti pristanak stanara.

Mural na FK Vojvodina - lep primer Foto Z. G.
Mural na FK Vojvodina – lep primer Foto Z. G.

U proseku, antigrafitna jedinica povodom grafita mržnje izađe na teren oko 50 puta. Grafiti se češće pojavljuju u gradu, mahom u njegovom centralnom delu, jer vinovnici pretpostavljaju da će tu teže biti otkriveni nego na periferiji, ili u prigradskim naseljima.

Mural na FK Vojvodina - lep primer Foto Z. G.
Mural na FK Vojvodina – lep primer Foto Z. G.

UKLANjANjE GRAFITA

Za mašinsko uklanjanje grafita, Grad je ove godine izdvojio 7,2 miliona dinara. Grafite, prvenstveno na fasadama zgrada koje imaju status spomenika, ili su građene od mermera (zgrada SNP ili Pošte), specijalnom tehnikom uklanjaće preduzeće “LTS Aladin” iz Novog Sada, koje je taj posao dobilo na tenderu. Oni će raditi po nalogu Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.

Autor: J.CIMIĆ

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: