Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Porodice žrtava žele “Marš istine i pravde” do “Žute kuće”

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji zatražilo je od Kfora i Euleksa da im omogući “Marš istine i pravde” i bezbjedan put od Merdara do “Žute kuće” u Albaniji, gdje su ubijani kidnapovani kosmetski Srbi.

Nestali Srbi sa Kosmeta Foto: AP
Nestali Srbi sa Kosmeta Foto: AP

U saopštenju ovog udruženja se navodi da su tom relacijom njihovi najbliži kidnapovani, mučeni, ubijani, a da je cilj marša da se ukaže na nekažnjene zločine počinjene nad Srbima.

Iz Udruženja navode da bi učesnici marša sa sobom ponijeli i Srpski zid plača “Kosmetske žrtve”, koji bi na kraju marša istakli ispred zgrade vlade takozvanog Kosova.

“Mi porodice kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji tražimo da Kfor i Euleks obezbijedi slobodan i miran prolazak `Marša istine i pravde`, koji će ići putem Livadice-Priština-Bondstil-Drenica-Metohija-`Žuta kuća`-Tirana”, ističu iz Udruženja.

U saopštenju se podsjeća da je u Livadicama kod Podujeva veliki broj Srba kidnapovan i ubijen 1999, 2000. i 2001. godine, a da su Kfor i Unmik do danas ostali nijemi posmatrači zločina koji su se desili.

Veliki broj Srba je otet u Prištini i okolini i odveden u NATO bazu Bondstil, a veliki broj ih je kidnapovan 1998. godine /deset rudara kopa “Belaćevac”, civili iz opštine Orahovac/, koji su odvođeni u logore Likovac i Mališevo u Drenici.

Udruženje podsjeća da je na stotine Srba ubijeno na Metohiji i širom Kosova, a prema tvrdnjama bivšeg haškog tužioca Karle Del Ponte, 400 kidnapovanih Srba kamionima je prebačeno preko Crne Gore i Makedonije u “Žutu kuću” i logore u Albaniji.

U saopštenju nije navedeno kada bi ovaj marš bio održan.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Slavko Nikić: Žute kuće su bile na Kosmetu, ne u Albaniji …

Saša Milivojev: Dečak iz Žute Kuće | Jadovno 1941.

Zatvorenici iz logora Likovac prebacivani u „žutu kuću …

“Prazna kuća“ film o Srbima otetim radi trgovine organima …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: