fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Porodice poginulih iz Srpske odbacuju provođenje naredbe Instituta

Eshumacija

Predsjedništvo Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske podržalo je zaključke Odbora porodica zarobljenih i nestalih, kojim se odbacuje provođenje naredbe Instituta za nestala lica BiH da se popišu sva ekshumirana neidentifikovana tijela u BiH i sahrane u opštini gdje su ekshumirana.

„Sve organizacije iz Republike Srpske koje se bave procesom traženja nestalih lica uputiće zahtjev Tužilaštvu BiH u kojem se navodi da nema usvajanja naredbe bez konsultacija sa udruženjima porodica nestalih iz Srpske“, rekao je danas novinarima predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović.

Mitrović je danas u Banjaluci, nakon sjednice Predsjedništva Republičke organizacije, podsjetio da su, prema Zakonu o nestalim licima, sve institucije u BiH koje se bave nestalim licima dužne da uključe porodice nestalih u taj proces, preko Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH.

On je rekao da je Predsjedništvo Republičke organizacije zaključilo da u ovoj godini treba da bude završena centralna evidencija i verifikacija nestalih, kako bi se, napokon, utvrdilo ko se traži u BiH.

„Prioritet u radu Instituta za nestala lica BiH moraju da budu ekshumacije i identifikacije srpskih žrtava rata, te da se prekine koruptivni način čuvanja posmrtnih ostataka“, istakao je Mitrović.

On je rekao da od članova Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH nije zatraženo mišljenje o pomenutoj naredbi Instituta.

„Suština pomenute naredbe nije premještaj tijela iz spomen kosturnica iz Republike Srpske, već da se onih takozvanih `4 000 slučajeva`, odnosno nekompletiranih tijela, smjesti u Srebrenicu i da time kompletiraju navodni broj od 8 000 nestalih Bošnjaka, bez utvrđivanja centralne evidencije nestalih u BiH, okolnosti i statusa nestalih“, istakao je Mitrović.

On je rekao da će Organizacija preduzeti radikalne mjere, ukoliko Tužilaštvo BiH usvoji pomenutu naredbu. „Te mjere podrazumijevaju da predstavnici Republike Srpske koji su učestvovali u donošenju takve naredbe neće za nas više biti legitimni i neće moći da rade u Institutu“, istakao je Mitrović.

On je rekao da su mogući koraci odlazak predstavnika porodica nestalih iz Republike Srpske u parlament BiH i razgovori o mogućim izmjenama zakona iz ove oblasti.

Rukovodilac Operativnog tima Vlade Republike Srpske za traženje nestalih lica Goran Krčmar ranije je rekao da ovaj tim posjeduje prijedlog naredbe Instituta za nestala lica BiH koja podrazumijeva popis svih ekshumiranih neidentifikovanih tijela u BiH i njihovu sahranu na takozvanu „sudsku parcelu“ u opštini gdje su ekshumirana.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: