Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PORODICA: PANIĆ NIJE KRIV, TO ZNAJU I SVJEDOCI OPTUŽBE

Suput-Panic.jpg

KORENICA, 13. JUNA (SRNA) – Srpska povratnica u Korenicu Milanka Panić, supruga Milana Panića koga je Županijski sud u Rijeci  drugostepeno osudio za ratni zločin prema zarobljenicima u zatvoru u ovom mjestu, rekla je danas Srni da njen suprug nije kriv, jer u to vrijeme nije bio tamo, što znaju i svjedoci optužbe.
Milanka je rekla da je njoj još na prvom suđenju u Gospiću jedan od svjedoka optužbe Mile Lukač prišao i rekao da se zna da Panić nije kriv, i da će dobro proći ako bude htio da sarađuje.
„To je rekao usred suda u Gospiću, u prisustvu Panićevog bivšeg advokata Dušana Višnjića iz Ogulina. Ja sam tražila Višnjića da o tome posvjedoči, ali on nije htio“, rekla je Milanka, koja kaže da su isti svjedoci na tri suđenja njenom suprugu davali različite izjave.
Ona je rekla da je njen suprug šest godina bio optužen za ratne zločine nad ratnim zarobljenicima, a na kraju je promijenjena optužnica da su to civili.
Milanka kaže da se mještani njihovog sela plaše i neće da svjedoče na suđenju o tome gdje je njen suprug  bio u vrijeme krivičnog djela, dodavši da u Hrvatskoj neće da prihvate dokument iz Srbije sa svjedočenjem čovjeka da Panić nije bio u Korenici u to vrijeme.
Milanka je istakla da je Panić imao dokument iz Srbije da se protiv njega u Hrvatskoj ne vodi nikakav postupak, pa se vratio u svoje selo 2002. godine, da bi nakon pet godina bio uhapšen. Otišao je na posao i nije se vratio kući 22 mjeseca, kaže supruga.
„Dok je bio u zatvoru bilo je i maltretiranja, bio je presretan, bilo je svašta, ne volim se ni prisjećati. Ne možeš dokazati da nije kriv, a oni svi misle da je kriv“, rekla je Milanka, čija porodica živi u Mihaljevcu u teškim uslovima, četvoro djese školuju, a niko nije zaposlen.
Milanka je istakla da se od hapšenja njenog supruga niko više nije vratio u selo Mihaljevac kod Korenice. Sada tamo živi oko 30 povratnika, uglavnom starijih ljudi.
Bivši pripadnici 13. garave brigade  Željko Šuput (40) i Milan Panić (45) juče   su na riječkom Županijskom sudu ponovno osuđeni zbog ratnog zločina prema zarobljenicima u zatvoru u Korenici, i to Šuput na četiri godine, a Panić na tri i po godine zatvora.

Ovime je potvrđena presuda kojom su obojica na iste kazne osuđeni 2008. godine, ali je Vrhovni sud zaključio da presuda nije utemeljena na valjanim dokazima, pa je naloženo ponavljanje postupka. Ponovljeni proces počeo je prošle godine, a za razliku od prvostepene presude, sud je zaključio da su u pitanju bili civilni, a ne ratni zarobljenici.

 

 

Izvor: srna

 

 

Vezane vijesti:

http://www.novilist.hr/Vijesti/Crna-kronika/Potvrdena-presuda-bivsim-marticevcima-Suputu-cetiri-a-Panicu-tri-i-pol-godine-zatvora

http://www.novilist.hr/Vijesti/Crna-kronika/Zeljko-Suput-i-Milan-Panic-izjavili-da-se-ne-osjecaju-krivima?articlesrclink=related

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: