Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Поповић: Турци желе да наставе где је Сулејман Величанствени стао

Гостимир Поповић
Гостимир Поповић

Воjно-политички аналитичар Гостимир Поповић сматра непримереним уплитање Турске у послове подређених народа на Балкану.

„Сви народи на Балкану и Срби имаjу право да се одреде према свим врстама интеграциjа и НАТО-у“, рекао jе Поповић, коментаришући наjновиjу инициjативу турског шефа дипломатиjе Ахмета Давутоглуа коjи jе током недавног министарског сусрета у Бриселу покренуо снажну дипломатску инициjативу за укључивање БиХ у Акциони план за чланство (МАП) у НАТО-у на наредном самиту Алиjансе у Чикагу.

Поповић jе рекао да поменута дипломатска инициjатива Турске представља „само jедан делић агресивног неонацизма на Балкану где Турци поново желе да ураде оно што Сулеjман Величанствени ниjе урадио са сабљом на неки други начин“.

„Потребно jе коначно ставити до знања САД да преко Турске не покушаваjу и даље да одржаваjу нестабилним Балкан, jер они то тренутно раде“, закључио jе Поповић.

Једна од главних тема разговора Давутоглуа са шефом дипломатиjе Велике Вританиjе Вилиjамом Хеjгом у четвртак, 19. априла, у Бриселу, како пише сараjевска штампа, била jе управо БиХ, када се турски министар снажно залагао за будућност БиХ у НАТО-у.
Додик: На референдуму о чланству у НАТО

Предсjедник Републике Српске Милорад Додик изjавио jе да ће одлука о прикључењу Босне и Херцеговине НАТО-у бити донесена на референдуму у Српскоj када за то буде време.

„Подржавам да се одлука о приступању БиХ НАТО-у донесе на референдуму и Српска ће о томе доносити одлуку, а не никакав турски министар“, рекао jе новинарима у Бањалуци Додик, коментаришући чињеницу да jе шеф дипломатиjе Турске Ахмет Давутоглу покренуо током министарских сусрета у Бриселу снажну дипломатску инициjативу за укључивање БиХ у Акциони план за чланство (МАП) у НАТО-у на наредном самиту Алиjансе у Чикагу.

Додик jе подсjетио да jе МАП раниjе дат БиХ, али да jе условљен неким питањима као што jе воjна имовина.

„Имаjући у виду општи политички став у Српскоj, то су све неке претходне фазе, а сама одлука о прикључењу НАТО-у у Републици Српскоj биће донесена на референдуму за неколико година, када за то буде време“, закључио jе Додик.

Извор: nezavisne

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: