Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Popisati srpske žrtve u logorima NDX

Datum objave: četvrtak, 12 jula, 2018
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+

Udruženje “Jadovno” zatražilo je da se utvrdi puna istina o srpskim žrtvama iz Drugog svjetskog rata i logora NDH, da se popišu žrtve i digne glas protiv nastojanja da se sakriju ustaški zločini, kojih su se gadili i Hitlerovi nacisti.

Dušan J. Bastašić

Predsjednik Udruženja “Jadovno” Dušan Bastašić rekao je da ovo udruženje očekuje konretniju i izdašniju podršku institucija Republike Srpske i Srbije u organizaciji komemoracije i obilježavanja stradanja Srba u ustaškom sistemu logora Jadovno-Gospoć-Pag.

On je rekao na konferenciji za novinare u Medija centru u Beogradu da je to jedini komemorativni skup za srpske žrtve stradale u NDH koji se organizuje van granica Srbije i Srpske, a na teritoriji današnje Hrvatske.

Bastašić je rekao da iznenađuje sve veći broj mladih ljudi koji dolaze na komemoraciju u Jadovno iz velikog broja država, ali je izrazio i zabrinutost što su na skupu izostali zvaničnici Srbije, Srpske, ali i SPC.

Govoreći o hapšenju člana ovog udruženja bivšeg oficira Vojske Republike Srpske Daneta Lukajića uoči komemoracije u Jadovnu prije nekoliko dana, Bastašić je rekao da je njegova porodica dala punomoćje jednom od najpoznatijih hrvatskih advokata da ga brani.

On je dodao da je Udruženje svaki dan u kontaktu sa Lukajićevom porodicom i da se nada da će Lukajić vrlo brzo biti vraćen porodici ili izručen Srbiji, pošto se izjasnio da je državljanin Srbije, gdje bi bio nastavljen proces protiv njega.

Istoričar i pravnik iz Ljubljane i član Udruženja Nikola Milovančev je rekao da Udruženje “Jadovno”, čiji je cilj da se ne zaborave srpske žrtve iz Drugog svejtskog rata, traži da se skine veo zaborava sa dijela srpske istorije, kao i da se srpska stratišta kao što je Jadovno dostojno obilježe, a žrtve opoje i sahrane, jer nije dostojno da nakon toliko godina i dalje budu u jamama.

On je rekao da Udruženje traži da Srbija i Srpska popišu srpske žrtve iz Drugog svjetskog rata, čime bi se pomoglo da se spriječe falsifikati koji umanjuju broj srpskih žrtava u Jasenovcu i drugim logorima u NDH.

“Falsifikati su takvih razmera da su zabrinjavajući. Treba dići glas protiv toga, jer je to vređanje uspomena na nevino postradale žrtve, ali i glorifikacija zločinaca”, rekao je Milovančev.

On je rekao da dodatno zabrinjavaju i pokušaji da se u nekim izdanjima smanjuje broj srpskih žrtava u logorima NDH Jadovno i Jasenovac i ostalim stratištima, kao i što se to dešava u saradnji i u izdavaštvu jedne velike vjerske zajednice, što nije dobro za pomirenje, niti za odnose među narodima.

Momčilo Mirić iz Udruženja za odbranu ćirilice “Dobrica Erić” iz Beograda je rekao da srpski narod pokušavaju zatrijeti, baš kao i ćirilicu za vrijeme Austrougarske 1915. godine, u NDH 1941. godine, kao i 90-ih, te da se zabranom sjećanja srpske žrtve ponovo ubijaju.

“Zaboravom se žrtve ponovo obesmišljavaju, poništava im se pravo da budu žrtva, a nasilnik pobjeđuje”, rekao je Mirić, koji je to uporedio sa nastojanjima da se zabrani ćirilica kroz “novosadski dogovor” ili “sarajevsku deklaraciju”.

On je istakao da svaki Srbin mora da ode u Jadovno, te istakao da sve veći broj mladih na obilježavanju ovog stratišta pokazuje da se ne namjerava odustati od prava na sjećanje i pamćenje.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Dušan Bastašić: Više učimo o bitkama Romela u Africi nego …

Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja “Jadovno 1941 …

Dušan Bastašić: Jame Jadovna i danas pune ubijenih Srba …

Bastašić: Istina o zločinima nije se mogla sakriti | Jadovno …

Bastašić: Odgovornije govoriti o stradanju Srba


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top