fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Popis iz 1846. godine: 2 miliona 643 hiljade Srba u Hrvatskoj

Na prostoru današnje Hrvatske, ovaj germanski kartograf naveo je da tu živi 836 hiljada Hrvata i 2 miliona 643 hiljade Srba

Hrvatska
Hrvatska

Hajnrih Benhaus ( Heinrich Berghaus ), glavni kartograf Austrijskog carstva prije 173 godine, tačnije 1846. objavio je etnografsku kartu Austrijskog cartstva. Na prostoru današnje Hrvatske, ovaj germanski kartograf naveo je da tu živi 836 hiljada Hrvata i 2 miliona 643 hiljade Srba.

Kartograf je vrlo precizno bez ikakvih ličnih interesa naveo koliko na toj teritoriji živi i kog stanovništva. Iz ovoga se vidi da je na tlu tadašnje Hrvatske, Srba bilo tri puta više u odnosu na Hrvate.

Ovaj etnografski podatak, kao i etnografsku kartu Evrope iz tog perioda mogu se naću u trećem tomu Enciklopedije Catena mundi III.

Sledeće godine, odnosno 1847. isti germanski kartograf objavio je etnografku kartu Osmanskog carstva na tlu Evrope. Na prostoru današnje Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine živjelo je 99% Srba.

„Tu nije bilo niti Bošnjaka, niti Bosanaca, nije bilo ni Crnogoraca“, objašnjava glavni urednik izdavačke kuće Catena mundi Nešić Slobodan.

Na ovaj način, veliki kartograf velikog moćnog Austrijskog carstva predstavio je etnografsku sliku Balkana.

Što se tiče bana Josipa Jelačića tokom njegove vladavine bio je poznat njegov stav o „slogi i bratinstvu” između Hrvata i Srba. On to nikada nije dovodio u pitanje. O tome svedoči i njegov ćirilični proglas „Narodu srpskom i srpskom u Trojednoj Kraljevini Dalmacije, Hrvatske i Slavonije” u vezi sa svojim imenovanjem za bana.

Pitanje koje se nameće jeste: Šta se desilo u ovih 173. godine, da jedan narod koji je bio najmnogobrojniji na prostoru Balkana toliko se asimilira?

Neki istoričari smatraju da je Kraljevina SHS, a kasnije Jugoslavija bila projekat iz koga su Srbi izašli kao najporaženiji narod.

Izvor: Vikipedija, 1882. g
Izvor: Vikipedija, 1882. g

Nakon Kraljevine SHS dolazi mračni period NDH-a i monstruozna stratišta poput Jasenovca, gdje se „rešava srpsko pitanje“ (jednu trećinu protjerati, jednu trećinu pokatuličiti, a jednu trećinu ubiti). 

Onda dolaze i 90-e, a prema popisu stanovništva iz 1991, poslednjem prije početka rata, u Hrvatskoj je živelo 581.663 Srba. U periodu od 1991-1995. u Hrvatskoj je u izganstvno protjerano blizu 250.000 hiljada Srba, od kojih prema popisu iz 2005. godine u izbjeglištvu živi njih 200.000.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Računica pokazuje sledeće od 2 miliona 643 hiljade Srba iz 1843. godine, u Hrvatskoj danas živi svega 186. 633 tj. 4,36 %.

Za manje od 2 vijeka jedan narod izgubio je blizu 2 i po miliona stanovnika, ako nijesu svi stradali tjelesno, asimilacijom njihovni potomci koji glorifikuju ustaštvo su svakako stradali duhovno.

Autor:  DRAGANA B. MIJUŠKOVIĆ

Izvor:  IN4S

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

2 Responses

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: