fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Ponovo na udaru Srbi i Jugosloveni

Hrvatski desničarski portali i javne ličnosti nastavljaju da prenose pozive na linč svih onih koji su prokazani kao Srbi ili Jugosloveni, a posljednji sučajevi su u vezi sa novinarima Jagodom Bastalić i Predragom Lucićem.

Jagoda Bastalić
Jagoda Bastalić

Dubravko Jošić, kapetan Hrvatske vojske, optužio je Bastalićevu i njenu porodicu da su devedesetih godina radili za, kako je naveo, „agresorske medije“ u Krajini.

On je u pismu uredniku Informativnog programa pripisao Jagodi Bastalić da je radila na srpskom Radiju Okučani, te da su joj otac i brat bili „komandanti agresorske vojske“.

Jošić je tražio da se Jagodi Bastalić, zbog nacionalnog porijekla /srpskog/ i pripadanja „agresorskoj porodici“, kako je naveo, „onemogući rad na HRT-u“.

On je čak zahtijevao da joj se „uskrati, ograniči ili uslovi pravo na obavljanje novinarske djelatnosti, pravo na zapošljavanje i napredovanje“.

Nakon što je dospjela u centar optužbi i osuda, Bastalićeva je odlučila da tuži Jošića uz napomenu da ništa od toga što on tvrdi – nije tačno.

Advokat Vesna Alaburić u prijavi protiv Jošića navodi da je prenošenje njegovih izjava na nekoliko portala predstavljalo „javni poziv za linč“, jer su Jošićevi komentari „podstakli istomišljenike na još žešće i eksplicitnije uvrede, te moralne i političke diskvalifikacije“.

Istovremeno, ugledni hrvatski književnik i kritičar Slobodan Prosperov Novak optužio je splitskog novinara i nekadašnjeg urednika „Feral tribjuna“ Predraga Lucića da je „monstrum Jugoslavije i komunizma“.

On je odbacio tvrdnje da je Lucić oštećen prilikom otkupljivanja knjiga za biblioteke, ističući da „ne vjeruje da će biblioteke otkupiti tu sramotu koju neki nazivaju `cvijećem zla` hrvatske književnosti“.

Novak je posebno bijesan na Dežulovićeve „Pjesme iz Lore“ /pogled na splitsko mučilište Srba i vojnika JNA/.

On smatra da su Lucićeve knjige „anarhične i glupe“, te da su „Lucićev ideal – Jugoslavija i komunizam“, pa takvu literaturu ne treba finansirati, prenose portali.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: