Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Ponovo na udaru Srbi i Jugosloveni

Datum objave: petak, 27 januara, 2017
Objavljeno u Slavonija i Baranja
Veličina slova: A- A+

Hrvatski desničarski portali i javne ličnosti nastavljaju da prenose pozive na linč svih onih koji su prokazani kao Srbi ili Jugosloveni, a posljednji sučajevi su u vezi sa novinarima Jagodom Bastalić i Predragom Lucićem.

Jagoda Bastalić
Jagoda Bastalić

Dubravko Jošić, kapetan Hrvatske vojske, optužio je Bastalićevu i njenu porodicu da su devedesetih godina radili za, kako je naveo, “agresorske medije” u Krajini.

On je u pismu uredniku Informativnog programa pripisao Jagodi Bastalić da je radila na srpskom Radiju Okučani, te da su joj otac i brat bili “komandanti agresorske vojske”.

Jošić je tražio da se Jagodi Bastalić, zbog nacionalnog porijekla /srpskog/ i pripadanja “agresorskoj porodici”, kako je naveo, “onemogući rad na HRT-u”.

On je čak zahtijevao da joj se “uskrati, ograniči ili uslovi pravo na obavljanje novinarske djelatnosti, pravo na zapošljavanje i napredovanje”.

Nakon što je dospjela u centar optužbi i osuda, Bastalićeva je odlučila da tuži Jošića uz napomenu da ništa od toga što on tvrdi – nije tačno.

Advokat Vesna Alaburić u prijavi protiv Jošića navodi da je prenošenje njegovih izjava na nekoliko portala predstavljalo “javni poziv za linč”, jer su Jošićevi komentari “podstakli istomišljenike na još žešće i eksplicitnije uvrede, te moralne i političke diskvalifikacije”.

Istovremeno, ugledni hrvatski književnik i kritičar Slobodan Prosperov Novak optužio je splitskog novinara i nekadašnjeg urednika “Feral tribjuna” Predraga Lucića da je “monstrum Jugoslavije i komunizma”.

On je odbacio tvrdnje da je Lucić oštećen prilikom otkupljivanja knjiga za biblioteke, ističući da “ne vjeruje da će biblioteke otkupiti tu sramotu koju neki nazivaju `cvijećem zla` hrvatske književnosti”.

Novak je posebno bijesan na Dežulovićeve “Pjesme iz Lore” /pogled na splitsko mučilište Srba i vojnika JNA/.

On smatra da su Lucićeve knjige “anarhične i glupe”, te da su “Lucićev ideal – Jugoslavija i komunizam”, pa takvu literaturu ne treba finansirati, prenose portali.

Izvor: SRNA


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top