Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Poništili presudu osuđenim ustašama: Kako hrvatski sudovi prekrajaju istoriju

Datum objave: četvrtak, 23 avgusta, 2018
Veličina slova: A- A+

Hrvatski sudovi rehabilitovali su nadbiskupa Alojzija Stepinca, Arsena Pozaića, Niku Ljubićem, Jurja Ostermana, Luku Aždajića i Tijasa Mortigija, urednika ustaških listova “Hrvatski narod” i “Spremnost”. U pet slučajeva Državno pravobranilaštvo nije se žalilo na sudske odluke, prenose zagrebačke “Novosti”.

Tako je ovo leto rehabilitovan Arsen Pozaić, ustaški doktor, koji je jedan od trojice potpisnika pisma Hitleru u kom ga 1940. godine moli da osnuje nezavisnu hrvatsku državu. On je 1945. godine osuđen na smrt vešanjem, između ostalog, za aktivno ustaštvo, pokretanje masovnog odlaska u logore, te mučenja i ubijanja stanovništva.

U slučaju Stepinca Županijski sud u Zagrebu je pre dve godine možda srušio i rekord jer je postupak u kom je bilo oko 4.000 stranica završio i poništio presudu za samo pet radnih dana. Stepinac je osuđen na 16 godina zatvora jer je, između ostalog, bio na čelu odbora koji je obavljao prisilno pokrštavanje Srba u katoličku veru, što je prema tadašnjem jugoslovenskom zakonu smatrano za ratni zločin. Međutim, zagrebački Županijski sud smatra da „prinudno prevođenje na drugu veru nije taksativno propisano kao modalitet počinjenja ratnog zločina u važećem Kaznenom zakonu ili drugog dela koje je Hrvatska dužna progonjati po pravilima međunarodnog prava“.

Hrvatski istoričar Hrvoje Klasić kaže za „Blic“ da je u većini ovih slučajeva presuda samo poništena, ali se u javnosti stvara percepcija da su ti učesnici ratnih zločina rehabilitovani, odnosno nevini.

– To se dobro vidi u slučaju Stepinca, vi možete utvrditi da nisu poštovane sudske procedure koje danas imamo ili da je bilo političkih pritisaka, ali da nekog proglasite nevinim morali bi srušiti sve argumente, što je u njegovom slučaju nekoliko hiljada strana. Slično je sa postupkom rehabilitacije Draže Mihailovića u Srbiji, čije je suđenje, prema mišljenju stranih stručnjaka, bilo na većem nivou nego kolaboracionistima u Francuskoj, Velikoj Britaniji ili Norveškoj – rekao je Klasić.

Kako dodaje, pravnici su dokazali i niz proceduralnih grešaka u Nirnberškom procesu, ali nikom u Nemačkoj ne pada na pamet da traži poništenje presude, odnosno, to se u svetu trenutno i isključivo radi u republikama bivše Jugoslavije, na našu sramotu.

Većinom su zahteve za rehabilitaciju u Hrvatskoj podneli naslednici osuđenih ratnih zločinaca. Pored emotivne satisfakcije, tu je i ona materijalna, jer gotovo svi osuđenici su imali vredne nekretnine.

Hrvatski sudovi dosad su poništili presude ili rehabilitovali šest osoba osuđenih za ratne zločine počinjene za vreme NDH.

Odbijena dva zahteva

Do sada su županijski sudovi odbili dva zahteva za reviziju, eksplicitno zbog ratnih zločina. Jedan od njih je i zahtev za rehabilitaciju Vladimira Krena, komadanta vazdušnih snaga NDH, odlikovanog od Pavelića i Hitlera, koji je osuđen i streljan posle Drugog svetskog rata.

Izvor: Srbin.info

Vezane vijesti:

Stepinac dobija drugi spomenik u Hrvatskoj

Ranko Gojković: Alojzije Stepinac – ratni zločinac ili srpski dobrovoljac

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top