Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomoći timovima odbrane svih pripadnika Vojske RS u Hagu

Pantelija Ćurguz
Pantelija Ćurguz

BANjALUKA, 30. MAJA (SRNA) – Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Pantelija Đurguz uvjeren je da će, nakon sutrašnjeg mitinga podrške generalu Ratku Mladiću u Banjaluci, biti stvoren ambijent da institucije RS pruže finansijsku i svaku drugu pomoć svim timovima odbrane pripadnika Vojske RS u Haškom tribunalu.

Ćurguz je rekao da je poziv za miting, koji će početi u 12.00 časova na Trgu krajine, upućen svim zvaničnicima Srpske i da će mu prisustvovati pripadnici boračkih organizacija iz svih opština RS.

On je dodao da je prvi razlog za održavanje mitinga podrške to što je general Mladić spriječio podjelu unutar srpskog naroda i njegovih oružanih snaga, što je bila osnovna pretpostavka za opstanak RS.

“Drugi razlog je potreba da se u Srpskoj stvori ambijent u kome će nosioci funkcija vlasti moći bez straha od sankcija da planiraju sredstva za odbranu svih pred sudom u Hagu i Sudom BiH”, rekao je Đurguz novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, to podrazumijeva zvanični grant finansijske pomoći i dostavljanje sve raspoložive dokumentacije, uključujući i Arhiv Vojske RS.

Ćurguz je istakao da je nakon odluke o raspisivanju referenduma i dolaska Ketrin Ešton u Banjaluku stvorena snažna osnova da se evropski zvaničnici uvjere da Sud i Tužilaštvo BiH nisu u funkciji zadovoljavanja pravde u vezi sa ratnim dešavanjima u BiH i da ovakvim postupanjem stvaraju ambijent za pogoršanje odnosa i nove sukobe.

“Smatramo da će sutrašnji skup pomoći aktuelnoj vlasti RS da u predstojećim susretima sa zvaničnicima EU obezbijedi razumijevanje za naše zahtjeve u vezi sa radom Suda i Tužilaštva BiH”, rekao je Ćurguz.

On je dodao da će insistirati da Sud i Tužilaštvo prestanu sa retroaktivnom primjenom zakona ili će tražiti da bude osporena njegova nadležnost.

Komentarišući stav predsjednika Srbije Borisa Tadića povodom hapšenja Ratka Mladića, Ćurguz je rekao da ne spori obavezu Srbije prema Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom, ali da je način na koji je to saopšteno neprihvatljiv i “na granici problematičnog”.

“Predsjednik Tadić ne može da govori o potrebi spiranja ljage sa srpskog naroda, jer je narodu obraz čist”, naglasio je predsjednik BORS-a.

Predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida BORS-a Miko Škorić rekao je da će skup u Banjaluci proteći dostojanstveno i da su pozvani samo oni koji na takav način žele da iskažu podršku generalu Mladiću, dok drugima nema mjesta.

“Želimo da izađemo sa istinom šta se na ovim prostorima dešavalo koja određenim centrima moći nije odgovarala. Ovdje su se borile tri vojske, a samo za dvije je kompletan vrh u Hagu”, poručio je Škorić.

On je dodao da se svakom segmentu optužnice protiv Mladića mora prići detaljno i studiozno i da mu mora biti pružena sva pomoć u vidu dokumentacije institucija RS.

“Suđenje prihvatamo, ali ono mora biti korektno, jer prema političkoj harangi koja se u ovom momentu vodi oko Mladića, ispada da je samo pitanje na koliko će godina biti osuđen”, poručio je Škorić.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: