Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomoć Danske u tužbi za zločin u Dvoru na Uni

Vest Velendorf

Specijalni tužilac Danske za međunarodni kriminal Brigita Vestberg spremna je da ispita svjedoke zločina nad nemoćnim srpskim civilima u Dvoru na Uni 1995. godine, saopštilo Tužilaštvo Srbije za ratne zločine.

Danska Specijalna kancelarija za međunarodni kriminal pozitivno jeodgovorila na zahtjev Tužilaštva Srbije da pomogne u razgovoru sa svjedocima tog zločina, prenosi RTS.

Srpsko Tužilaštvo je zatražilo međunarodnu pravnu pomoć u vezi sa ubistvom civila u lokalnoj osnovnoj školi u Dvoru na Uni, koji se u
Hrvatskoj dogodio 8. avgusta 1995. godine, navedeno je u saopštenju.

Prema saopštenju, zahtjev je srpsko Tužilaštvo uputilo 28. aprila, u namjeri da provjeri navode medija o počiniocima i žrtvama tog zločina i da ispita sve okolnosti događaja.

Zatražena je pomoć u razgovoru sa danskim državljanima Janom Velendorfom, pripadnikom mirovne misije UN u Hrvatskoj, koji je izjavio da su danski vojnici gledali masakr nad starim i hendikepiranim srpskim civilima, te Velendorfovim komandantom Jorgenom Koldom.

Tužilaštvo je zatražilo i da prisustvuje uzimanju izjave od Kaspera Vedsmanda, novinara danskog lista BT, koji je prvi objavio Velendorfovo svjedočenje.

Poslije usaglašavanja tehničkih detalja, kako je saopšteno, tužilac Vladimir Vukčević otputovaće sa saradnicima u Kopenhagen.

Tužilaštvo za ratne zločine uspostavilo je 2007. godine dobru saradnju sa Danskom specijalnom kancelarijom za međunarodni kriminal.

Tada je delegacija srpskog Tužilaštva posjetila SICO, kako bi prikupila informacije o državljanima Srbije koji su u nordijskim zemljama pronašli utočište od krivičnog progona za ratne zločine.

Danski mediji objavili su krajem aprila kako su vojnici iz Danske, koji su 1995. godine bili stacionirani u Hrvatskoj, nijemo posmatrali kada je nakon vojne akcije „Oluja“ 12 vojnika ubilo devet hendikepiranih srpskih civila.

Vojnici su vidjeli da su počinioci poredali devet psihički i fizički hendikepiranih ljudi jednog do drugog, te ih poubijali. Pokolj u Dvoru na Uni trajao je kraće od 15 minuta, navodi danska televizija BT, čija je rekonstrukcija događaja pokazala da su Danci imali nekoliko prilika da intervenišu.

Izvor: fronatal

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: