Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Pomen žrtvama racije u Čurugu

Datum objave: subota, 5 januara, 2013
Veličina slova: A- A+
Prozor iz Miletićeve ulice u Novom Sadu
Prozor iz Miletićeve ulice u Novom Sadu

ČURUG – Parastosom žrtvama racije, u Čurugu je u petak, 4. januara obeležena 71. godišnjica početka velikog stradanja civilnog stanovništva Šajkaške oblasti i Novog Sada, u akciji koju su organizovale i sprovele mađarske okupacione snage u januaru 1942. godine.

Posle bogosluženja koje su, u Topalovom magacinu – budućem Muzeju žrtava racije, održaili lokalni sveštenici Petar Trivunović i Slobodan Lazić, prisutnima su se obratili ambašador Mađarske u Beogradu Oskar Nikovic i savetnica predsednika Republike Srbije Jasmina Mitrović Marić, saopštilo je Memorijalno društvo “Racija 1942”.

Ambasador Nikovic je pozvao na praštanje i izmirenje, poželevši da se to dogodi u budućem muzeju žrtava racije u Čurugu.

Nikovic je, kako se navodi u saopštenju, obećao pomoć Mađarske kako bi taj muzej bio što pre završen i otvoren za javnost.

Savetnica predsednika Republike Jasmina Mitrović Marić podržala je ideju o što skorijem završetku Muzeja žrtava racije u Čurugu i obećala pomoć države u ostvarivanju tog projekta.

Učesnicima obeležavanja 71. godišnjice čuruške racije obratili su se i predsednik Opštine Žabalj Čedomir Božić, bivša poslanica u Skupštini Vojvodine Julija Teleki, i predsednik i sekretar Memorijalnog društva “Racija 1942” Milan Radomir i Jasmina Jurišin.

Topalov magacin je zgrada u centru sela, u koju su tokom racije dovođeni nevini ljudi da bi potom bili svirepo ubijani, a njihova tela bacana pod led obližnje Tise.

Istoričari su zabeležili da je racija u južnoj Bačkoj počela 4. januara u Čurugu i Žablju, a masovna ubistva nastavljena su u drugim mestima Šajkaške oblasti i u Novom Sadu od 21. do 23. januara.

Povod za taj masovni i ranije isplanirani pokolj civilnog stanovništva, bila je jedna akcija pripadnika narodnooslobodilačkog pokreta u tom području, u kojoj su mađarske okupacione trupe imale deset poginulih.

Prema podacima mađarskih vojnih krugova, do kojih je došao poslanik Stranke malih posednika u ondašnjem Parlamentu Mađarske Endre Bajči Žilinski, januarska genocidna racija odnela je najmanje 12.763 žrtve.

Memorijalno društvo “Racija 1942” je tokom četiri godine svog postojanja i rada, došlo do dokumenata i svedočanstava koja potvrđuju tačnost tvrdnji Žilinskog, čestitog i hrabrog čoveka, koji je izgubio život braneći dostojanstvo i prava žrtava racije.

Izvor: RTV

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top