Pomen za nedužne civile stradale prije 74 godine

Datum objave: nedelja, 23 oktobra, 2016
Objavljeno u Ostala stratišta
Veličina slova: A- A+

U Velikom Palančištu kod Prijedora danas je, kao znak sjećanja na 367 civila stradalih prije 74 godine u ovom selu, održan tradicionalni narodni zbor na groblju žrtava fašističkog terora Puharine.

U Velikom Palančištu kod Prijedora danas je, kao znak sjećanja na 367 civila stradalih prije 74 godine u ovom selu, održan tradicionalni narodni zbor na groblju žrtava fašističkog terora Puharine
Sjećanje na stradale civie
Foto: SRNA

Delegacije gradske uprave i gradske organizacije SUBNOR-a, te gradskih boračkih organizacija minulog rata položile su vijence na spomen-kosturnicu i evocirale uspomene na te događaje u noći 22. i 23. oktobra 1942. godine.

Predsjednik gradske organizacije SUBNOR-a Veljko Rodić rekao je da je tada bila druga ofanziva neprijateljske vojske na Kozari.

“Ustaše su bez upotrijebljenog vatrenog oružja, noževima, sjekirama, maljevima i vješanjem ubile 367 stanovnika, među kojima je bilo 226 djece uzrasta do 17 godina. Mi se svake godine ovdje okupljamo da evociramo uspomene na taj događaj i još jednom prisjetimo svih žrtava stravičnog pokolja koje naše istorijsko pamćenje ne smije da zaboravi”, naveo je Rodić.

Među onima koji su odali poštu stradalim civilima i bezimenim partizanskim borcima čije se humke nalaze na ovom groblju bio je i jedini živi svjedok pokolja Mićo Banović /84/.

“Na Srđevdan 1942. godine esesovci su nas otjerali u obližnji voćnjak, gdje nas je preuzela jedna hercegovačka ustaška jedinica i odvojivši muškarce od žena i djece krenula u krvavi pir. Od 82 muškarca, samo dva i nas nekolicina djece smo pobjegli, a ostale su poklali. Majke su gledale kako im ubijaju djecu, a djevojčica Gospa Vučković je jedina preživjela pokolj gledajući kako joj ubijaju najmilije”, ispričao je Banović.

Te noći na isti način ubijeno je i oko 200 stanovnika sela Malo Palančište i Jelovac. Ovo je bio jedan od najmonstruoznijih zločina koje su ustaše počinile u ovom dijelu Potkozarja.

U toj noći potpuno su ugašena i nestala porodična ognjišta 26 porodica, a u 23 porodice pokolj je preživio samo jedan član.

U Drugom svjetskom ratu u Velikom Palančištu stradalo je 536 stanovnika srpske nacionalnosti od ukupno 1.080 stanovnika, prema popisu iz 1941. godine.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Ne ori tamo – tamo su klali!

Ustaški pokolj u Velikom Palančištu oktobra 1942.god.

Dara Banović
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top