fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomen na 13 zaklanih vojnika JNA u Hrvatskoj

Svirepo ubistvo 13 zarobljenih pripadnika JNA na Koranskom mostu dokumentovao je u svojoj knjizi „Logorište i Koranski most, da se ne zaboravi“, pukovnik Boro Ercegovac kojeg je na pisanje pokrenula presuda hrvatskog suda od četiri godine zatvora koljaču Mihailu Hrastovu.
Koranski most na prilazu Karlovcu, Hrvatska

Ercegovac je naveo da je knjiga ustvari spomenik onima koji su ubijeni kao zarobljenici 21. septembra 1991. godine, ali i junacima proboja iz kasarne „Logorište“ u Karlovcu.

Kao ratnog komandanta, kako je istakao, susret sa porodicama nedužnih žrtava obavezivao ga je na jedan ovakav spomen.

„Shvatio sam da je to moja ljudska i moralna obaveza, jedna vrsta podnošenja raporta mojim poginulim i preživelim saborcima. Mojim junacima kojima sam komandovao. Ovo je, istovremeno i apel da se ne zaboravi jedan od najstrašnijih zločina u ratu na prostorima nekadašnje SFRJ, zločin koji je po svojoj monstruoznosti podsetio na stradanje Srba u NDH“ rekao je Ercegovac za „Večernje novosti“.

Ercegovac je u knjizi naveo imena vojnika, starješina, rezervista i dobrovoljaca kojima je komandovao, kao i spisak poginulih.

Ova knjiga-dnevnik, prva posveta stradalima, biće zvanično promovisana na 30. godišnjicu krvavog zločina – 21. septembra u Zemunu.

Paravojne snage Hrvatske su na Koranskom mostu 21. septembra 1991. godine zaustavile dva vozila JNA koja su krenula u kasarnu „Logorište“, razoružali su vojnike i po već viđenom ustaškom načinu noževima započeli krvavi pir.

Zaklali su 12 vojnika i jednog aktivnog starješinu.

Od tog dana malobrojni branioci kasarne ostali su prepušteni sami sebi i potpunoj blokadi sve do 4. novembra, kada su nakon krvavih borbi u okruženju krenuli u proboj.

U ratu na prostoru SFRJ, ovo je usamljen primjer da je jedna jedinica, nakon dugotrajne borbe u okruženju uspjela da se probije. Preživjele je u Vojniću dočekao narod Korduna uz jauke i pjesmu „Na Kordunu grob do groba“.

Izvor: FRONTAL

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: