Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Položeni vijenci na grobno polje „Topole“

Donja Gradina
Donja Gradina

DONjA GRADINA, 1. MAJA – Polaganjem vijenaca na grobnom polju „Topole“ u Spomen-području Donja Gradina danas su brojne domaće i međunarodne delegacije odale počast nevinim žrtvama koncentracionog logora Jasenovac, u okviru obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Vijence su danas položili predsjednik i potpredsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik i Emil Vlajki, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić, predsjednik Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, delegacija Vlade RS, koju su činili predsjednik Aleksandar Džombić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić, ministar prosvjete i kulture Anton Kasipović, ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović, ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić, kao i delegacija preživjelih jasenovački logoraša.

Počast jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini odao je i zamjenik ministra inostranih poslova Izraela Dainel Ajalon, Ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan Harčenko, delegacija Parlamentarne skupštine BiH, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH, izaslanik Ambasade Francuske u BiH, delegacija opštine Kozarska Dubica i Grada Kragujevca.

Vijence su zajednički položile delegacije izraelskog grada Modine i Banjaluke, predstavnici SUBNOR-a RS, delegacija Trećeg pješadijskog /RS/ puka Oružanih snaga BiH, Srba sa Kosmeta, Udruženja Roma RS, Srpskog narodnog vijeća iz Hrvatske, Saveza logoraša RS i zajednički delegacija

Boračke organizacije RS, Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS i Udruženja ratnih vojnih invalida RS.

Parastos i pomen sa pravoslavnom, jevrejskom i romskom molitvom počeo je 12.00 časova na grobnom polju „Hrastovi“, a u 12.30 predviđeno je obraćanje zvaničnika.

Donja Gradina predstavlja najveće stratište u sistemu koncentracionih logora „Jasenovac“, koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske /NDH/. Prema nekim procjenama, u Gradini je ubijeno i zakopano više od 360 000 ljudi, pretežno Srba.

Prema istraživanjima stručnjaka, u periodu između 1941. i 1945. godine u sistemu koncentracionih logora „Jasenovac“ ubijeno je oko 800 000 djece, žena i staraca.

Među stradalima je bilo najviše Srba, Jevreja i Roma. Prema načinu ubijanja, jasenovački logor smatra se najmonstruoznijim stratištem koje je tada postojalo u svijetu, a koji je osnovala i njime upravljala NDH.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: