fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

POLOŽENI VIJENCI NA BISTE NARODNIH HEROJA

Polaganje vijenaca u Novom Gradu povodom Dana pobjede nad fašizmom

Polaganje vijenaca u Novom Gradu povodom Dana pobjede nad fašizmom

Polaganjem vijenaca na biste narodnih heroja Miće Šurlana i Sime Bjelajca i istorijskim časom, u Novom Gradu je danas obilježen 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom.

Predsjednik opštinske Komisije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Aleksandar Janković podsjetio je da je u Novom Gradu 1. maja obilježen Dan oslobođenja ove opštine u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik opštinskog odbora SUBNOR-a Drago Todić kaže da se obilježava najveći datum u istoriji kada je svijet pobijedio fašizam, nacizam i militarizam.

„Ne smije se zaboraviti da su toj pobjedi svojom žrtvom doprinijeli i naši očevi i djedovi“, rekao je Todić.

Profesor istorije Slobodan Bjelajac naveo je da se 9. maja obilježava 70 godina od pobjede nad fašizmom i odaje počast žrtvama najstrašnijih događaja u istoriji čovječanstva.

Bjelajac je naglasio da je u Drugom svjetskom ratu stradalo više od 60 miliona ljudi, od kojih više od 37 miliona civila, a milioni su stradali u logorima koji su bili „fabrike smrti“.

Prema njegovim riječima, u ovim događajima pakao su doživjeli Srbi u tadašnjoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

„Evropa se 9. maja 1945. godine probudila sa nadom u bolji život i budućnost, a danas nakon 70 godina zapitajmo se šta se događa u Ukrajini – zar oni koji slave Stjepana Banderu, SS diviziju Galicija i samog Hitlera su ti koji dobijaju podršku protiv slobodarskih Rusa koji su podnijeli najveći teret drugog Svjetskog rata i u tu pobjedu ugradili 28 miliona života i na kraju donijeli slobodu Evropi“, kaže Bjelajac.

Tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 8.000 stanovnika Novog Grada – 2.000 vojnika i 6.000 civila, a najviše ih je stradalo u logoru Jasenovac.

Povodom 1. maja – Dana oslobođenja Novog Grada u Drugom svjetskom ratu i 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, večeras će u Novom Gradu biti održane Trke slobode, manifestacija u kojoj će učestvovati 800 djece predškolskog i školskog uzrasta.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

obilježen dan stradanja civila drugog svjetskog rata u novom …

N. Grad: Vijenci kod zajedničkog spomen-obilježja – Jadovno 1941.

OBILjEŽENE 22 GODINE OD POGIBIJE 56 BORACA VRS …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: