Položen vijenac na spomenik žrtvama veleizdajničkog procesa

Datum objave: ponedeljak, 21 novembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Delegacija Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine danas je u Banjaluci položila vijenac na spomenik žrtvama veleizdajničkih procesa na groblju “Sveti Pantelija”.

Banjaluka: Odavanje pošte žrtvama veleizdajničkog procesaFoto: RTRS
Banjaluka: Odavanje pošte žrtvama
veleizdajničkog procesa
Foto: RTRS

Vijenac je položen u okviru obilježavanja 21. novembra 1918. godine, dana ulaska Srpske vojske u Banjaluku.

Predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918 godine u Banjaluci Nebojša Kuštrinović rekao je da je povratak ovog velikog datuma u grad na Vrbasu dokaz da istina živi.

On je najavio da se radi na tome da se za dvije godine podigne spomenik povodom 100 godina od ulaska Srpske vojske u Banjaluku.

Predsjednik Republičkog udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918 godine Vladimir Ševarika rekao je da su srpske armije uspjele da za samo 46 dana probiju Solunski front i poraze protivnike.

On je dodao da su odlukom Vlade Srbije jedinice Srpske vojske oslobodile mnoge gradove u Srpskoj i BiH, a 21. novembra 1918. godine u Banjaluku je prvi ušao bataljon pod komandom majora Radomira Bajalovića.

“To je bio kraj ropstva i završetak Prvog svjetskog rata na ovim prostorima”, rekao je Ševarika novinarima.

Rođak Gavrila Principa Pero Princip rekao je da je 21. novembar 1918. godine
veliki datum za Srbe i da mu je bila čast i obaveza položiti vijenac žrtvama veleizdajničkog procesa u Banjaluci.

Na inicijativu republičkog Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine, 21. novembar je uvršten u kalendar obilježavanja značajnih istorijskih događaja oslobodilačkih ratova. Obilježava se u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, a od 2014. godine, istovremeno ga obilježavaju Republika Srbija i Republika Srpska.

Iz pomenutog udruženja najavili su da će programi obilježavanja ovog datuma u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Srpske biti održani sutra.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Ne zaboraviti žrtve veleizdajničkog procesa | Jadovno 1941.

Ne zaboraviti stradalnike u Veleizdajničkom procesu …

Đački veleizdajnički proces | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top