Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Položen vijenac na groblju na Savini narodnim herojima Spasiću i Mašeri

Povodom godišnjice od hrabre pogibije narodnih heroja Milana Spasića i Sergeja Mašere juče je položen vijenac na groblju na Savini, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Opštine Hreceg Novi.

Spasić i Mešara

Vijenac su na grob Milana Spasića položili potpredsjednica Opštine Herceg Novi Danijela Đurović i predstavnici hercegnovskog Udruženja boraca NOR-a. Prisustvovao je konzul Republike Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović, članovi Matice Boke i Udruženja penzionera.

Predsjednik Udruženja boraca NOR-a Mihailo Kilibarda podsjetio je na poručnike bojnog broda Kraljevine Jugoslavije koji su 17. aprila 1941. godine digli u vazduh razarač „Zagreb“, ne želeći da ga predaju italijanskom okupatoru.

Oni su u borbi protiv fašizma, položili život za otadžbinu, domovinu, i postali jedan od simbola antifašističke borbe u Jugoslaviji, primjer dostojanstvene borbe i ljubavi prema domovini.

„Dragi Milane, tvoj herojski, junački, neponovljivi duh, potez, žrtvovanje za otadžbinu i domovinu, dao je primjer Bokeljima da nastave revolucionarnu borbu, borbu protiv fašizma, da se nikada ne predaju“, kazao je Kilibarda i dodao da su putem Spasića i Mašere pošli mnogi ljudi u Boki, koji nisu htjeli da se predaju i „radiji su bili ići u grob nego postati rob“.

Podsjetivši na one koji su se Spasiću i Mašeri pridružili u antifašističkoj borbi, Kilibarda je poručio: „Zar ima većeg priznanja, nego što su generacije nastavile borbu za slobodu, za čast i za vojnički ponos“.

Milan Spasić rođen je 1909. godine u Beogradu, a Sergej Mašera 1912. godine u Gorici.

Kada je u aprilu 1941. godine izbio rat obojica su služili u Boki, na jugoslovenskom razaraču „Zagreb“.

Italijani su 17. aprila ušli u zaliv i tada je naređeno je da brodovi budu napušteni, ali Spasić i Mašera su se odlučili na herojski čin prkosa i protesta protiv fašističke okupacije i sloma Jugoslavije – izazvali su eksploziju koja je uništila brod i poginuli na njemu.

Milan Spasić sahranjen je na Savini, a Sergej Mašera u Sloveniji. Proglašeni su za narodne heroje 1973. godine i bili jedini koji su zbog djela učinjenog u Kraljevskoj vojsci Jugoslavije, proglašeni narodnim herojima socijalističke Jugoslavije. U Herceg Novom, na Savini jedna ulica nosi njihovo ime.

Izvor: IN4S

Vezane vijesti:

I neprijatelji došli na sahranu: Čin hrabrosti naših vojnika …

Spasić i Mašera u senci revizije istorije | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: