Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Položaj Srba biće i dalje loš

Petar Džodan
Petar Džodan

Predsjednik Udruženja izbjeglih Srba iz Krajine i Hrvatske Petar Džodan smatra da će nakon izbora nove hrvatske Vlade, položaj Srba u ovoj zemlji biti jednako loš kao i za vrijeme premijera Zorana Milanovića.

„Srbi u Hrvatskoj nisu imali nikakve koristi od Vlade Zorana Milanovića jer je radila sve da im oteža život, počev od oduzimanja imovine do stanarskih prava“, rekao je Džodan Srni.

Džodan kaže da su Srbi u Hrvatskoj „iznemogli“, a nemaju nikakve pomoći EU koja im je puno obećala samo da prihvate ulazak Hrvatske u Uniju, iako je Udruženje upozoravalo da će se srpsko pitanje u Hrvatskoj teže i sporije rješavati nakon prijema te zemlje.

„Srpski korpus u Hrvatskoj je doveden u nezavidnu situaciju jer stari i postaje sve nemoćniji, dok je, sa druge strane, izostao onaj obećani pritisak na Hrvatsku od Evrope“, navodi Džodan.

Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća smatra da će izborom nove hrvatske Vlade položaj Srba u toj zemlji dodatno biti pogoršan.

„Neprihvatljivo je da su Srbi u Hrvatskoj od prijeratnog konstitutivnog naroda pretvoreni u nacionalnu manjinu i da EU i međunarodna zajednica to godinama prećutkuju i tolerišu Hrvatskoj“, rekao je Puzigaća Srni.

Puzigaća smatra da bi zbog ove činjenice vlasti Hrvatske morale priznati da je u ratu počinjeno etničko čišćenje Srba u toj zemlji i da Srbima priznaju sva oduzeta prava – radna, penziona, stanarska, imovinska, uključujući i pravo na kulturnu i političku autonomiju.

Hrvatski Sabor podržao je nedavno izbor nove Vlade Hrvatske na čelu sa premijerom Tihomirom Oreškovićem.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: