fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Poljaci traže novac, Nijemci kažu da od toga nema ništa

Poljski predsjednik Andžej Duda ističe da Poljaci još očekuju isplatu reparacije za štetu počinjenu tokom Drugog svjetskog rata, a vladajuća stranka Pravda i solidarnost izračunala je da bi Njemačka morala da isplati oko 700 milijardi evra odštete.

Andžej Duda

Duda za njemački list „Bild“ poručuje da za Poljsku pitanje reparacije nije završen proces.

Nekoliko dana uoči njemačko-poljskih konsultacija na nivou vlada, Duda je govorio o saznanju bivšeg poljskog predsjednika Leha Kačinjskog da ratna šteta Poljskoj nikada nije isplaćena.

To se naročito odnosi na Varšavu, koju je njemačka vojska tokom Drugog svjetskog rata gotovo potpuno uništila.

„Riječ je o istini i preuzimanju odgovornosti“, poručuje Duda.

On objašnjava da je poljska parlamentarna grupa potvrdila kako reparacija nije riješena.

Njemačka odbija da isplati reparaciju, pozivajući se na sporazum iz pedesetih godina prošlog vijeka, kojim su se Sovjetski Savez, a poslije i Poljska, odrekli njemačkih reparacija.

Prema međunarodnom pravu, zahtjevi za ratnu reparaciju zastarijevaju nakon 30 godina.

Međutim, vladajuća stranka u Poljskoj odbacuje valjanost tog dokumenta i ističe da je bio potpisan pod pritiskom SSSR-a.

Njemački kancelar Angela Merkel i nekoliko ministara iz njene vlade treba da razgovaraju u Varšavi sa premijerom Poljske Mateušom Moravjeckim.

Neke njemačke diplomate ocjenjuju da Poljska pitanje ratne odštete ne postavlja radi same naplate, već je to „poluga pritiska“ za pregovore sa EU o budžetu i mogućim sankcijama kojima Unija prijeti Varšavi zbog kršenja evropskih propisa u pravosuđu.

Izvor: Srna

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: