fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

POKRET ZA ODBRANU KOSOVA I METOHIJE: OTVORENO PISMO VLASTIMA REPUBLIKE SRBIJE

Pokret za odbranu Kosova i Metohije upozorava vlasti Republike Srbije da je neorganizovanje predstojećeg referendumskog izjašnjavanja 16. januara 2022. godine na teritoriji Kosova i Metohije suprotno ustavnim načelima i da zato predstavlja dovoljan razlog za njegovo otkazivanje.
Gazimestan; FOTO: Snimak ekrana

Podsećamo da je u preambuli Ustava navedeno: „Polazeći od državne tradicije srpskog naroda i ravnopravnosti svih građana i etničkih zajednica u Srbiji, polazeći i od toga da je Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije, da ima položaj suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije i da iz takvog položaja Pokrajine Kosovo i Metohija slede ustavne obaveze svih državnih organa da zastupaju i štite državne interese Srbije na Kosovu i Metohiji u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima, građani Srbije donose Ustav Republike Srbije.“

Istovremeno, ukazujemo da je članom 182. stav 2. Ustava Republike Srbije definisano kako će suštinska autonomija AP Kosovo i Metohija biti utvrđena „posebnim zakonom koji se odnosi po postupku predviđenom za promenu Ustava.“

Obaveza svih državnih organa, koji su učestvovali u donošenju ustavnih amandmana, kao i onih koji učestvuju u organizaciji referenduma jeste da zastupaju i štite državne interese Srbije na Kosovu i Metohiji. Pokazanim pristupom, u situaciji kada uopšte nije poznato da li će građanima na Kosovu i Metohiji biti omogućeno glasanje, to se apsolutno nije učinilo, te su obaveze koje proističu iz Ustava Republike Srbije potpuno zanemarene.

Takođe, zanemarena je i obaveza o donošenju posebnog zakona kojim će biti utvrđena suštinska autonomija za Kosovo i Metohiju, kako od strane aktuelne, tako i od strane svih skupštinskih većina od 2008. godine.

U tom kontekstu naglašavamo da je građanima Republike Srbije pre neophodna primena, a ne promena Ustava.

Naglašavamo i da je na ustavnom referendumu 2006. godine najveća izlaznost bila upravo u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, što predstavlja još jednu obavezu da se i ovoga puta referendumsko izjašnjavanje organizuje na Kosovu i Metohiji. U suprotnom, ako vlasti Republike Srbije nisu sposobne da to učine, referendum se mora otkazati.

Ukoliko se referendum sprovede, bez omogućavanja glasanja na Kosovu i Metohiji, predstavljaće to još jedno u nizu legitimizovanje albanskih separatističkih institucija i obezbeđivanje novog argumenta svim neprijateljima Srbije koji podržavaju lažnu „državu“ kosovsko – metohijskih Albanaca.

Predsedništvo Pokreta za odbranu Kosova i Metohije

Prof. dr Mitra Reljić

Prof. dr Slobodan Samardžić

Prof. dr Miloš Ković

Prof. dr Časlav Koprivica

Prof. dr Dušan Proroković

Izvor: Pokret za odbranu Kosova i Metohije

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: