Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Pokrenuta procedura za izradu idejnog rješenja za Donju Gradinu

Datum objave: petak, 24 novembra, 2017
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske pokrenulo je proceduru javne nabavke usluge – konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja memorijalnog centra u Spomen-području Donja Gradina, koji je međunarodnog karaktera i otvoren za sva zainteresovana fizička i pravna lica do 24. januara 2018. godine.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske Foto: RTRS
Ministarstvo prosvjete i kulture
Republike Srpske Foto: RTRS

“U okviru rješenja memorijalnog centra planira se realizacija objekata i sadržaja: prilazni plato, maketa, muzej – administrativni i obrazovno-istraživački centar sa tehničkim blokom, plato za komemoracije i manifestacije, vjerski objekti Srba, Jevreja i Roma, te spomenici žrtvama i nastradaloj djeci”, saopšteno je danas iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

U opisu predmeta javne nabavke naglašeno je da je prostor Spomen-područja Donja Gradina jedno od stratišta sistema jasenovačkih logora koji su se prostirali u širem pojasu uz rijeku Savu.

Tendersku dokumentaciju, sa svim neophodnim informacijama u vezi sa konkursom, učesnici mogu dobiti u prostorijama Ministarstva prosvjete i kulture Srpske svakog radnog dana od 9.00 do 15.00 časova, putem preporučene pošiljke sa povratnicom ili elektronske pošte, a ukoliko su ispoštovali otkupnu proceduru.

Svi zainteresovani kandidati imaju pravo uvida u tendersku dokumentaciju u prostorijama Ministarstva prosvjete i kulture svakim radnim danom i prije njenog otkupa, a na način za koji se opredijeli kandidat.

Uvid u tendersku dokumentaciju se ne smatra otkupom tenderske dokumentacije.

U obavještenju o javnoj nabavci navedene su sve pojedinosti i instrukcije za uplate u vezi sa načinom otkupa tenderske dokumentacije za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja memorijalnog centra u Spomen-području Donja Gradina, kao i instrukcije za uplate iz inostranstva.

Logor Donja Gradina formiran je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svjetskog rata 1945. godine i sloma Nezavisne Države Hrvatske.

Donja Gradina je bila jedno od najvećih stratišta jasenovačkog logora, gdje su ubijani mahom Srbi, Jevreji i Romi.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

O radovima za idejno rješenje Memorijalnog centra u Donjoj …

Memorijalni centar Donja Gradina – kuća istine o stradanju u …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top