fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

POKRENUTA ISTRAGA O ZLOČINIMA NAD SRBIMA U ČAJNIČU

Masakriran_trinaestogodisnji_Zeljko_Masic-b63fbef6 (1)Specijalno tužilaštvo Crne Gore za borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije, ratnih zločina i terorizma, vodi istragu u šest slučajeva ratnih zločina počinjenih na teritoriji te ili drugih država, u koje su uključeni crnogorski državljani, pišu „Večernje novosti“.

Prema saznanjima ovog lista, jedan od tih slučajeva je i zločin nad srpskim stanovništvom u selima oko Čajniča u Republici Srpskoj, počinjen 19. februara 1993. godine, koji je do sada čamio u fiokama tužilaštava u Podgorici i Sarajevu.

Naime, postoje više nego jake indicije da su u zvjerskim likvidacijama 25 civila, ranjavanju više njih i odvođenju u zarobljeništvo, silovanjima i izlaganju torturi, učestvovali ljudi sa područja Bukovice, u opštini Pljevlja.

„Tuda je muslimanska vojska i prošla napadajući goloruki narod. Iz tog vremena postoji krivična prijava policije iz Čajniča protiv 38 državljana Crne Gore, od kojih neki žive u BiH, ali koriste biračko pravo na području Pljevalja“, navodi list.

Povodom ovog zločina, pod pritiskom javnosti, tek 2009. godine oglasio se tadašnji vrhovni državni tužilac Crne Gore Ranka Čarapić i najavila ispravljanje nepravde koja je Srbe iz Čajniča boljela toliko da su čak najavili tužbu protiv države Crne Gore pred Međunarodnim sudom u Strazburu.

„Vrhovnom državnom tužilaštvu prijavljeni su slučajevi navodnih ratnih zločina, među kojima je i slučaj ratnog zločina nad 24 civila u BiH, od strane državljana Crne Gore, pripadnika paravojnih formacija“, izjavila je tada Ranka Čarapić.

Ali, ni riječi povodom zločina koji su, sa muslimanskim snagama iz Goražda, počinili i muslimani iz pljevaljske Bukovice, navodi list.

„Nije tajna da su ekstremisti iz pljevaljske Bukovice, naše komšije, vodili muslimansku vojsku iz BiH i dali doprinos u satiranju civila, pokazujući nečuvenu bestijalnost. Ubili su trinaestogodišnjeg Željka Mašića i potom ga masakrirali, lomeći mu mrtvom zube! Iživljavali su se nad pokojnom Polkom Dačević (30), krvnički masakrirali Trifka Dačevića (66) ostavivši mu nož u grkljanu“, govorio je Ratko Mašić, rođak nekolicine likvidiranih Srba.

U selima Ponikve, Glamočevići i Bućkovići, ubijeni su: Njegoš, Polka, Dušanka, Branko i Ivana Mašić, Trifko, Božo i Stanojka Dačević, Duško Katana, Vučko i Stevo Kovačević, Čedo Popović, Dušan Čokorilo, Darinka Pjević, Željko Mašić i Mirko Krnojelac.

U Glamočevićima su ubijeni civili Milan Vujović, Ratko Krezović, Radovan Staničić, Aleksa Tanasković, Todor Janjić i Mirko Lasica. U Bučkovićima su masakrirani Mlađen Drakula, Nikola Pljevaljčić i Vlado Ćuković.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

hapšenje osumnjičenih ili zataškavanje zločina nad srbima?

PEČAT: Dvadeset godina od zločina nad Srbima u Čajniču 

Zločin nad Srbima u Čajniču – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: