fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pokrenuta inicijativa „Reci Ne ustašama u Blajburgu“

Grupa političara iz Socijaldemokratske partije Austrije, istoričara i aktivista pokrenula je inicijativu „Reci Ne ustašama u Blajburgu“, s ciljem da se zabrani okupljanje simpatizera ustaškog pokreta na godišnjici obeležavanja stradanja žrtava na blajburškom polju u pokrajini Koruškoj.

Inicijativa - "Recine ustašama u Blajburgu" Foto: facebook.com
Inicijativa – „Recine ustašama u
Blajburgu“ Foto: facebook.com

„U posljednjih nekoliko godina to obilježavanje se pretvorilo u okupljanje neonacističkih pokreta, kako iz Hrvatske tako i iz zapadne Evrope. Dok Austrija obilježava oslobađanje nacističkih koncentracionih logora Mathauzen i drugih, na isti dan se neonacisti okupljaju u Austriji i uz ikonografiju obilježavaju taj datum dijelom kao stradanje Hrvata, a poslije komemoracije se skup pretvara u ustaške igre, uz pjesmu i piće“, navodi se u tekstu inicijative koji je dostavljen agenciji Beta.

Oni su zatražili od vlasti da zabrane ulazak u Austriju i prisustvovanje ovom skupu svima onima koji veličaju ustaški režim noseći zastave, uniforme i ostale simbole te fašističke tvorevine.

„Apelujemo i na hrvatsku vladu da do daljnjeg ne podržava, kako finansijski tako i svojim prisustvom, ovu manifestaciju“, navodi se u inicijativi.

Podsjeća se da je u početku sama ideja bila da se obilježi smrt nedužno stradalih na blajburškom polju, kojih je u toj grupi 1945, godine „sa sigurnošću bilo“.

„Većina uhapšenih pripadala je ustaškom pokretu, koji je zajedno sa nacističkom Nemačkom odgovoran za smrt više stotina hiljada ljudi u takozvanoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Simbol tog zločina je koncentracioni logor Jasenovac“, piše u inicijativi.

Obilježavanje je ove godine predviđeno za subotu, 13. maj.

Više o inicijativi iz Austrije može se videti na društvenoj mreži Fejsbuk, na stranici „Stop Ustaša“.

Izvor: Beta, RTS

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: