Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Pokrećemo srpski kulturni centar u Zagrebu

Datum objave: nedelja, 15 januara, 2017
Veličina slova: A- A+

Predsednik SKD “Prosvjeta” Siniša Ljubojević o očuvanju naše zajednice u Hrvatskoj, sudbini društva na čijem je čelu, vraćenoj imovini, kapitalnim projektima…

Siniša Ljubojević
Siniša Ljubojević

OD STALNOG DOPISNIKA: ZAGREB

Kada je “Prosvjeta” nakon dugih godina pravne bitke u Hrvatskoj napokon dobila povrat oduzete zgrade u samom centru Zagreba, malo ko je mogao da pretpostavi da će za srpsko kulturno društvo tek početi problemi. Iako je država samim činom da vrati imovinu “Prosvjeti” priznala “greh” odluke o oduzimanju imovine, sada je zatražila i plaćanje poreza. I kada je srpska vlada donela odluku da za tu svrhu obezbedi 150.000 evra, novac je otišao na račun Srpskog narodnog veća, pa još uvek nije iskorišćen za plaćanje poreza.

U razgovoru za “Novosti” Siniša Ljubojević, predsednik SKD “Prosvjeta”, kaže da vreme ističe i da hitno treba naći rešenje da se novac koje je obezbedio Beograd iskoristi za uplatu poreza.

* Kada je, i zašto, “Prosvjeta” ostala bez svoje imovine u Zagrebu?

– SKD “Prosvjeta” u svojem vlasništvu do 1962. godine imala je zgrade u Zagrebu na adresi Preradovićeva ulica 21 i 23. Nakon što je Društvo ugašeno 1971, a zabranjeno 1980. godine, imovina je oduzeta i nacionalizovana. Obnova rada “Prosvjete” počela je 1992. godine, a vraćanje imovine od Republike Hrvatske zatraženo je 2001. godine, te je pokrenut i sudski spor. Nad zgradom u Preradovićevoj 21 “Prosvjeta” se uspešno upisuje kao vlasnik, ali Preradovićevu 23 Vlada Republike Hrvatske vraća tek 2015. godine Društvu.

* Kako je uopšte došlo do toga da treba platiti porez?

– “Prosvjeta” je odustala od sudskog spora za Preradovićevu 23, prema dogovoru sa političkim predstavnicima Srba, da bi Vlada RH mogla “pokloniti” “Prosvjeti” njenu zgradu. Taj poklon zabeležila je i Poreska uprava, koja donosi Rešenje o porezu na darovanu imovinu od pet odsto njene procenjene vrednosti. Kako je zgrada u Preradovićevoj 23 procenjena na 25 miliona kuna ili 3,3 miliona evra, “Prosvjeta” je dužna da državi plati porez od oko 170.000 evra za povraćaj vlastite zgrade.

* Zbog čega je Vlada Srbije sredstva predviđena za plaćanje poreza uplatila na račun SNV-a i kakva je uloga SNV-a u svemu tome?

– Vlada Srbije je, verujem, imala iskrenu nameru da pomogne SKD “Prosvjeti” kao najvećoj i krovnoj instituciji kulture Srba u Hrvatskoj, ali tačan razlog uplate sredstava na račun SNV-a mogu samo da nagađam. Kako je nama rok za plaćanje poreza istekao, biće teško za “Prosvjetu” i srpsku zajednicu ako taj novac ne posluži svrsi. “Prosvjetine” zgrade su veliko bogatstvo srpske zajednice i mnogi ih se žele dočepati. S tim nekretninama u funkciji možemo finansirati školovanje mnogo srpske dece i razvijati značajne projekte Srba u Hrvatskoj.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i Ljubojević
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i Ljubojević

* Preuzeli ste “Prosvjetu” u vremenima koja nisu lagana za rad jedne takve institucije. Kako danas deluje “Prosvjeta”, koji su joj prioriteti?

– Osim naše izdavačke delatnosti, delujemo kroz informisanje u dva časopisa “Prosvjeta” i “Bijela pčela”, zatim je tu projekt Registra kulturne baštine Srba, Centralna biblioteka, Centar za obrazovanje, Ansambl narodnih igara, te mnoštvo programa i sekcija kulturnog amaterizma u 52 pododbora. Naslovi koje izdajemo dobijaju potporu Saveta za nacionalne manjine, u sklopu finansiranja kulturne autonomije nacionalnih manjina. Nastavićemo sprovoditi projekte od značaja za očuvanje kulturnog, nacionalnog i jezičkog identiteta srpske zajednice u Hrvatskoj.

* Šta pripremate od kapitalnih projekata?

– Sve što “Prosvjeta” uradi kapitalno je s obzirom na okolnosti, te politički i ekonomski položaj srpske zajednice u Hrvatskoj. Važno je napomenuti da je ovog trenutka, uz sve projekte koji imaju svoj kontinuitet, važno da se “Prosvjeta” oslobodi obaveza prema Poreskoj upravi. Sa imovinom Društva, u saradnji sa ostalim srpskim institucijama i Republikom Srbijom, predložiću projekat srpskog kulturnog centra u Zagrebu, sa privrednim predstavništvom Srbije i Ambasadom Srbije u istom kompleksu. Takvim polivalentnim projektom “srpskog centra” osnažili bismo srpsku zajednicu u Hrvatskoj, a SKD “Prosvjeta” bi, zbog svoje veličine, nezavisnog delovanja i aktivnosti, postala jedna od najvećih kulturnih institucija u Hrvatskoj.

* Koliko Srbi u Hrvatskoj učestvuju u radu “Prosvjete”, šta im ona znači?

– Veliki broj aktivnih članova deluje u “Prosvjeti” i oni su uglavnom entuzijasti u svom radu. “Prosvjeta” ponekad znači utočište onima koji ne žele pobeći od svog identiteta. Danas imamo više od 2.300 članova, a sprovodi se više od 300 programa godišnje.

* Hoće li sa novom vladom biti uspostavljena bolja saradnja i šta u tom smislu očekujete?

– Očekujem da Vlada RH da veći značaj razvoju kulturne autonomije Srba u Hrvatskoj. Premijer Plenković duže je vreme boravio u Evropskom parlamentu, pa verujem da je stekao iskustva u odnosu na nacionalne manjine koje mnogi u Hrvatskoj nemaju. Nadam se da će se pronaći više sluha za obrazovanje srpske dece na maternjem jeziku i pismu, registracijom srpskih škola u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu i razvijanju obrazovnih programa za srpsku decu u ostatku Hrvatske.

UPLITANjE POLITIKE

* IZAZVALI ste veliku pažnju javnosti kada ste energično tražili da se politika ne meša u rad SKD “Prosvjeta”. Šta ste pod tim želeli da poručite?

– Srpska zajednica u Hrvatskoj ne može biti predstavljena kroz jednog čoveka. Veliki je broj Srba intelektualaca koji ne učestvuju u radu srpskih institucija upravo zbog uplitanja pojedinih političkih predstavnika Srba u sve sfere zajednice. Ako želimo razvijati srpsku zajednicu, moramo biti pluralisti i demokrate u svakom pogledu. Nemam ništa protiv toga da članovi svih tela Društva budu članovi političkih partija, ali odupreću se sprovođenju političkih naloga u interesu bilo koje političke opcije. Politici i autokratizmu nije mesto u “Prosvjeti”.

Autor: J. Kerbler

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Siniša Ljubojević novi predsjednik SKD „Prosvjeta“ | Jadovno …

Siniša Ljubojević: Paljevine restorana na Bjelolasici nisu …

Ljubojević: Izaslanik Božović se samo postavio zaštitnički u …


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top